woensdag 15 augustus 2012

Propaganda VS ondervindt tegenwerking van Alternatieve Media uit Iran, Rusland, China

In een bijeenkomst in 2011 sprak de minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, over de toestand van de Amerikaanse media in de wereld. Zij zei dat deze media (samen met de BBC) een prima job hadden gedaan tijdens de koude oorlog, maar dat er de laatste jaren allerlei alternatieve nieuwszenders het daglicht hebben gezien.


Zij noemde Al-Jazeera (het Qatar Propagandakanaal dat veelal hetzelfde zegt als de VS), maar ook de Russische, Iraanse en Chinese zenders die Engelstalige kanalen hebben met een wereldwijd bereik. In verdekte termen gaf ze toe dat de Amerikaanse propaganda-boodschap wordt gedwarsboomd door de Russen, de Chinesen, de Iraniërs en de Venezolanen.

Als je echter kijkt naar de macht van de Amerikaanse boodschap inzake Syrië en Iran, dan kan ik niet anders concluderen dat ze in Nederland nog altijd de publieke opinie in hun zak hebben. Waarschijnlijk heeft de VS ook een grote vinger in de pap wat betreft de persbureaus zoals Reuters en Associated Press. Het zou de Nederlandse media sieren als ze ook eens wat vaker zouden kijken naar het andere perspectief dan die wordt aangereikt door de Amerikanen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten