dinsdag 14 augustus 2012

Rusland en India trotseren Machtspolitiek t.o.v. Iran van het Amerikaanse Rijk

De Verenigde Staten maken zich steeds minder populair in landen als Rusland en India. Door de steeds extremere sancties ten opzichte van Iran worden Indische en Russische bedrijven ook meer geraakt. Hierdoor ontstaat er meer wrijving tussen deze landen die ook steeds meer uitgesproken worden ten opzichte van deze unilaterale sancties van de VS.

illustratie afkomstig van (3).
Vanaf 1 juli 2012 werd het vele landen verboden om nog olie te vervoeren of om nog een verzekering af te sluiten voor het vervoeren van ruwe olie uit Iran. Per 1 augustus 2012 heeft onze keizer Obama daar nog eens aan toegevoegd dat iedere bank of verzekeringsmaatschappij die met Iran samenwerkt een straf tegemoet kan zien (1).

China heeft al eerder haar ongenoegen geuit over het feit dat de binnenlandse politiek in de VS wetten meent te mogen maken die gelden voor de gehele wereld. Op 13 augustus kwam ook het Russische ministerie van Buitenlandse zaken met een dergelijke uitspraak (2). Zij zeiden dat Rusland zich netjes houdt aan de Iran-resoluties die zijn afgesproken in de veiligheidsraad, maar dat zij er niet van gediend te zijn te worden gedwongen bepaalde transacties met Iran niet meer te kunnen uitvoeren door unilaterale Amerikaanse regels.

Ook India durft de confrontatie met de VS meer aan. Al eerder berichtte ik hier over het ontstaan van allerlei olietanker-verzekeringsmaatschappijen in India, Iran en Japan die daarmee de positie overnemen van voornamelijk Britse verzekeringsmaatschappijen. Op woensdag 15 augustus 2012 zou de eerste Indische olietanker zijn die door India zelf werd verzekerd. Het zou gaan om de New India Assurance Company die door de Indische regering wordt gedekt (1).

Hoever gaan de VS in het uitvoeren van hun extremistische buitenlandse beleid ten opzichte van Iran? We houden het in de gaten.

VOETNOTEN
(1) http://www.presstv.ir/detail/2012/08/14/256143/india-to-insure-tankers-with-iran-crude/
(2) http://rt.com/politics/russia-iran-us-sanctions-relations-565/
(3) http://indrus.in/articles/2011/02/14/russia_is_right_about_iran_sanctions_12157.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten