maandag 20 augustus 2012

Syrische Topografie: welke steden liggen er aan de Eufraat?

Terwijl het geweld in Syrië nog altijd voortgaat is het misschien ook handig om even stil te staan bij de topografie van het land. Er wordt nogal eens gesproken over allerlei steden waarbij dan weer van alles is gebeurd, en dan is het wel prettig voor een serieuze Syrië-volger om in de loop der tijd ook wat meer kennis te hebben van waar de verschillende steden nou zoal liggen.We weten inmiddels dat Aleppo in het Noord-westen ligt, nabij de Turkse grens, waardoor veel gewapende milities vanuit Turkije worden bevoorraad. Ten zuid-westen van Aleppo ligt de plaats Idlib waar ook veel strijd wordt geleverd.

Nog wat meer naar het westen heb je de nog relatief rustige kustplaats Latakia, waar af en toe boten vol met wapens aanmeren vanuit bijvoorbeeld Libië (1,2) . Vanzelfsprekend treedt geen enkel westers land hier tegenop, want het wapenembargo van de EU komt alleen in het nieuws als Rusland oude helicopters terug wil brengen naar Syrië.

Verder zuidelijk is de kustplaats Tartus die vooral bekend is omdat er een Russische marinebasis ligt.

Dan is er de plaats Homs in het westen dat weer erg dicht ligt bij Noord-Libanon. In Noord-Libanon is er aardig wat sympathie voor de gewapende opstand waardoor er ook de nodige wapens en militieleden uit allerlei landen vauit Libanon naar Homs trekken.

Verder naar het zuiden, niet al te ver van de door Israël volledig illegaal veroverde Golan-Hoogte, ligt de hoofdstad Damascus, waar het Syrische leger de rust voor een groot deel heeft kunnen laten wederkeren na een mislukte invasie van allerlei milities, welke was gekoppeld aan de 4-dubbele moordaanslag op de top van de Syrische veiligheidsdienst en defensie.

Op de grens met Jordanië ligt de plaats Daraa waar de ellende ooit in maart 2011 is begonnen doordat gewapende mannen toen al begonnen te schieten op politie-agenten en andere veiligheidsmedewerkers van de overheid. In juni 2011 werd er nog een massagraf gevonden waarin 120 politie-agenten lagen, waarvan sommigen onthoofd door de vrienden van Francois - Assad must leave - Hollande (3).

Volgens recente berichten is er op 20 augustus weer een blik terroristen opengetrokken die vanuit Jordanië naar Dar'aa zijn gegaan om daar 'al Allah-u-akhbar' roepend dood en verderf te zaaien. Volgens sommige geruchten knappen ze op in de vluchtelingenkampen van Jordanië alvorens weer aan de strijd te beginnen (4).


Over Palmyra hebben we het al eens eerder gehad in verband met de standbeelden en de Nijmeegse interactie (5), waardoor we nu eindelijk zijn aangekomen bij de Bijbelse rivier de Eufraat die vanuit Turkije bij Jarabulus Syrië binnenkomt. Een soort Syrische Lobith zou je kunnen zeggen. Dan komt hij bij het vrij groot ogende Assad Reservoir, of Lake Assad aan, met aan de zuidrand de plaats Madinat ath Thawrah.

Het meer van Assad

Vervolgens verschijnt de plaats al-Raqqah ten tonele die ook zeker niet gespeend is gebleven van het nodige geweld. Verder stroomafwaarts komen we een andere beroemde plaats tegen, namelijk Dayr az Zawr waar ook het nodige wapengekletter plaatsvindt. Dan volgt Al-Mayadin, As Salihiyah waarna de Eufraat uiteindelijk bij de Iraakse grens via de plaats Abu Kamal weer Syrië verlaat.

VOETNOTEN
(1) http://208.43.232.81/eng/337/2012/08/20/437267.htm via
(2) http://worldmathaba.net/items/1476-syria-real-news-august-20-round-up
(3) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/04/22/terroristen-overleggen-wat-te-doen-met-lijken-van-syrische-soldaten-audio-video/
(4) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/08/20/al-tal-gezuiverd-van-terroristen/
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/informatiestrijd-over-syrie-bereikt-ook.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten