maandag 25 maart 2013

Zou de Giro 555 inzamelactie voor Syrië leiden tot meer Nuancering of nog meer Propaganda?

Op 25 maart 2013 stond in de Volkskrant (1) te lezen dat de Samenwerkende Hulporganisaties het beroemde giro - maar tegenwoordig eigenlijk bankrekeningnummer - 555 openstellen voor donaties voor de vluchtelingen van het Syrische conflict. Een nobel initiatief dat alleen maar goedkeuring kan wegdragen, zou ik zeggen.

Samenwerkende Hulporganisatie,
lijst van vaste deelnemers van website SHO (2)
De vraag is echter of de organisatie erin zal slagen om de neutraliteit in het conflict te handhaven. Afgelopen week is er door de VN organisatie voor mensenrechten (UNCHR) nog een verslag gemaakt waarin met haast geen woord gerept zou zijn over de misdrijven gepleegd door de gewapende bendes in Syrië (3).

De hernieuwde aandacht voor het conflict in Syrië zal waarschijnlijk ook worden aangegrepen om het propaganda-kanon weer flink te laten vuren op de demonische dictator Assad, die toch maar hoofdverantwoordelijk zou zijn voor het bloedvergieten in Syrië. Wellicht ontstaat er echter ook ruimte voor een meer genuanceerde blik, waarin duidelijk wordt gemaakt dat reeds vanaf het begin er sprake is geweest van gewapend verzet, waarbij al vanaf dag 1 in Daraa geschoten is op politie-agenten en staatseigendommen in brand zijn gestoken (4).

Oxfam Novib heeft zijn neutraliteit al te grabbel gegooid toen het zich duidelijk uitsprak tegen bedrijven die de Syrische overheid steunen (5), waardoor ze zich eigenlijk uitspraken tegen de Syrische overheid die toch vooral bezig is met het aanpakken van gewapende bendes die tussen de aanslagen door vele steden en dorpen in Syrië hebben veranderd in een ruïne, dan wel een slagveld.

De ware kleuren van Amnesty International, de kleuren van de gewapende
bendes die voor een staatsgreep en een Islamistische staat strijden in Syrië (6)
Eerder had Amnesty International in juni 2012 al haar goede imago vernietigd door in een ophitsende reclamecampagne president Assad af te schilderen als een duivelse kindermoordenaar die alleen gesteund werd door de Russische president Putin (6), dus wie weet wat we nog allemaal kunnen gaan verwachten van de bovengenoemde organisaties.

Laten we vooral hopen op neutraliteit, dat zou al heel mooi zijn.

Update 28 april 2013: In België is er een gelijksoortig initiatief geweest, onder de naam 12:12. Hierbij was het wel heel duidelijk dat de gewenste interpretatie van het conflict in Syrië moet zijn dat de regering en het leger van Syrië de boemannen zijn en de gewapende bendes de helden. Lees een kritische analyse van Willy van Damme (7)

NOTEN
(1) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3414656/2013/03/25/Hulporganisaties-openen-giro-555-voor-vluchtelingen-Syrie.dhtml
(2) http://samenwerkendehulporganisaties.nl/over-sho/
(3) http://sana.sy/eng/21/2013/03/24/474019.htm
(4) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/24/er-was-geen-spontane-vreedzame-revolutie-in-syrie-video/
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/01/oxfam-novib-en-ikv-pax-christi-steunen.html
(6) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/walgelijke-leugens-van-amnesty.html
(7) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/04/27/misbruik-van-medelijden/

4 opmerkingen:

 1. De actie van de SHO is erop gericht geld in te zamelen om te IDPs (internally displaced people) en de vluchtelingen die net over de grens in opvangkampen worden opgevangen, van voedsel en medicijnen te voorzien.
  Activiteiten met een humanitair karakter dus.
  Van de SHO hoef je geen standpunten te verwachten inzake oorzaken of analyse van het conflict/ de conflicten in Syrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een neutraal standpunt is volledig in strijd met het verre van neutrale standpunt van de Nederlandse overheid. Het zou inderdaad mooi zijn als de SHO haar rug recht zou kunnen houden.

   Vooral het falen van Amnesty International heeft een flinke schok teweeg gebracht, maar Amnesty International behoort niet tot de SHO.

   Verwijderen
 2. Ik heb me kapot geërgerd aan de gekleurde weergave van het conflict in Syrië tijdens de Giro 555 actie.

  Zo werden er fragmenten getoond van het Syrische parlement die leuzen scandeerde voor Assad, en vervolgens een heel ander fragment van een lachtende president.

  Onderdeel van de vrij succesvolle lastercampagne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat soort fragmenten gelukkig gemist. Is het ze uiteindelijk dan toch niet gelukt om werkelijk neutraal te blijven, klaarblijkelijk.

   Verwijderen