maandag 20 augustus 2012

Harald Doornbos beticht Syrische collega van Propaganda

Je kunt zeggen wat je wilt over twitter, maar het maakt het leven wel een stuk interessanter. Zo kwam ik zojuist een interessante interactie tegen tussen de Nederlandse journalist Harald Doornbos (1) en zijn Syrische collega Maya Naser. Deze laatste is afgelopen week nog meerdere keren terechtgekomen in een vuurgevecht tussen de gewapende opstandelingen en het Syrische leger (3). Hierbij is het duidelijk dat Harald Doornbos kijkt vanuit het westerse perspectief waardoor hij veel sympathie heeft voor de rebellen en een diepgewortelde hekel heeft aan president Assad (Hij behoort dan ook vast tot de 'Assad should leave'-club zoals Hillary Clinton, William Hague, Uri Rosenthal en Laurent Fabius).

Maya Naser is een journalist van het Iraanse persbureau Press TV en hij kijkt vooral vanuit een oosters perspectief waarbij hij weinig sympathie kan opbrengen voor de grote groepen gewapende milities die heel Syrië tot aan de grond toe met geweld lijken te willen afbreken in hun eindeloze strijd tegen de Syrische overheid.

De combinatie van deze mannen kan dan ook leiden tot vinnige discussies. Hieronder heb ik voor de geïnteresseerde volgers een twitter-gesprekje geplakt, om zo wat te voelen aan de emoties die spelen.


Update 21 augustus 2012:  Robert Fisk, een journalist van de Britse krant 'The Independent' keek zijn ogen uit toen hij eens meeliep met het Syrische leger in Aleppo. Hij zag daar opeens allerlei burgers die de Syrische soldaten omhelsden en die spraken over de boeren van buiten en al die buitenlanders die voor de ellende in Aleppo hebben gezorgd. Een haarscherpe analyse van Willy van Damme op (2).

Hij noemt ook het aspect van de strijd tussen de makkelijk door Salafisten te beïnvloeden plattelandsbevolking versus de stedelingen die een meer seculier perspectief op de wereld hebben. Vandaar dat het Vrije Syrische Leger weinig voet aan de grond krijgt van de burgers in Aleppo zelf.

Update 24 augustus 2012: Waarschijnlijk heb ik het te bont gemaakt waardoor ik door Harald Doornbos ben geblockt bij twitter. Het loopt wellicht samen met een smerige doodsbedreiging die gedaan is door iemand die de naam van Moammar Gaddafi misbruikt:


Ik kan me dan goed voorstellen dat je dan maar meteen in één keer een eind wil maken aan al die kritische mensen. Jenan Moussa is een bevriende collega van Doornbos. Ik ben dan ook wel kritisch naar het propagandagehalte van beide journalisten, maar dan natuurlijk liever inhoudelijk via artikelen, dan op zo'n wijze als @MuammaLGaddafi. Ik steun Harald Doornbos hierin ook volledig.

Update 26 september 2012:  vandaag werd bekend dat Maya Naser is doodgeschoten in Damascus terwijl hij namens Press TV een reportage aan het maken was over twee bomaanslagen door het gespuis van de 'Free Syrian Army'. Zie voor meer: http://worldmathaba.net/items/1715-press-tv-correspondent-maya-naser-killed-in-damascus en http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/ter-nagedachtenis-van-de-journalist.html

VOETNOOT
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/de-gekleurde-berichtgeving-van-harald.html
(2) http://willyvandamme.wordpress.com/2012/08/21/omhelzen/
(3) http://www.presstv.com/detail/2012/08/16/256482/press-tv-correspondent-attacked-in-syria/#.UDU13qt1AXe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten