zaterdag 18 augustus 2012

Informatiestrijd over Syrië bereikt ook Nijmegen

Momenteel lijken er twee blokken te zijn in de wereld met betrekking tot de berichtgeving over Syrië. Het ene blok wordt gevormd door de Westerse/Golfstaten media en het andere blok door landen als Rusland, Iran, India, China en veel landen uit Latijns-Amerika. Deze twee blokken lijken zich inmiddels ook in Nijmegen te manifesteren.

Laatst kwam ik aan de praat met een Nijmeegse twitteraar n.a.v. een video waarin mensen van een gebouw werden gegooid in Aleppo, waarbij de lijken na het te pletter slaan meteen door enthousiaste toeschouwers op de digitale plaat werden vastgelegd. Gruwelijke beelden (1).


Nijmegen, niet alleen vierdaagse, maar ook
een heuse Syrische Strijd tussen
het Oosterse en Westerse Perspectief

Ook Harald Doornbos (2) heeft deze beelden verder via twitter verspreid. Zoals bij vele van deze video's is het altijd de vraag wat er precies aan de hand is, en daarbij kleurt het eigen standpunt in de Syrische kwestie al snel het oordeel over wat er gebeurt in zo'n clip.

In het geval van hierboven zou je vanuit het westerse perspectief eerder geneigd zijn om te denken dat het verschrikkelijke shabiha-sluipschutters waren die op onschuldige, vredig-demonstrerende, ongewapende burgers schoten. Het was hun verdiende loon om van een gebouw gesmeten te worden.

Vanuit het 'Oosterse' perspectief ben je eerder geneigd om weer een voorbeeld te zien van de meedogenloze en brute stijl van de jihadistische Al-Qaida strijders uit landen als Irak en Libië die als doel hebben iedereen die Assad steunt te vernietigen, waarbij vooral de Alawieten, de Sjiieten, maar ook de gematigde Soennieten  een groot risico lopen (8).

In Syrië zelf kan het standpunt in deze zaak het verschil betekenen tussen leven of dood. Denk maar eens aan de man met de Assad-tattoo op zijn borst die het weggesneden zou hebben na de invasie van Aleppo door de bendes van het zogenaamde Vrije Syrische Leger, om een gewisse dood te voorkomen (3).

In de ochtend van 18 augustus kreeg ik via deze stadsgenoot een tweet waarin werd gesuggereerd dat het Syrische leger bezig zou zijn met het roven van standbeelden in de plaats Palmyra.


In de bovenstaande video zie je allerlei beelden. Misschien herken je er paar van een blog uit 2008 van iemand die in het museum van Palmyra op bezoek is geweest (4). Het begeleidende commentaar was dat het Syrische leger aan het plunderen zou zijn geslagen en nu zelfs het museum van Palmyra zouden hebben binnengevallen.

Inmiddels draai ik al wat langer mee in de propaganda-wereld en raak ik natuurlijk niet zomaar overtuigd van een video waarin een aantal standbeelden in een pickup truck liggen (zie bijv 6 voor werkwijze FSA-youtubers). Toen ik de mogelijkheid opperde dat het misschien wel eens de bendes van de rebellen zouden hebben kunnen zijn, kreeg ik een reactie waaruit zou blijken dat het wel degelijk het Syrische leger was die verantwoordelijk was, want er was zelfs een foto van Syrische Overheidssoldaten met beelden:

afkomstig van een tweet van een groen-wit-zwarte twitteraar (5).

Maar ook hieruit blijkt weer hoe afhankelijk de interpretatie is van je eigen perspectief. Ik zie geen enkele reden waarom een nationaal leger een museum zou gaan binnenstormen om beelden te gaan slopen en stelen. Het is eerder de taak van het leger om een dergelijke roof te voorkomen. Laatst hebben ze nog voorkomen dat de bendes in Aleppo ook het historische kasteel van de stad wilden binnengaan.

Ik ben meer geneigd om deze foto te zien als een shot van Syrische soldaten die erin geslaagd zijn om de kunstschatten van Palmyra toch weer redelijk veilig te stellen nadat waarschijnlijk een stel van die haatdragende bendes in Palmyra onrust hebben gezaaid door opnieuw staatseigendommen te vernielen.

Het lastige aan een dergelijke discussie hier in Nijmegen is dat het ook té fel kan worden; alsof het een strijd is geworden tussen het Oosten en het Westen - terwijl de Waal nietsvermoedend vredig door de stad stroomt - waarbij de beide partijen elkaar proberen te overtuigen van wie nu de meest gruwelijke misdaden pleegt.

Palmyra ligt centraal , in het hart van Syrië.
Met dank aan Boublog voor de kaart (7)
Het moge duidelijk zijn dat het standpunt van deze blog vooral het Oostelijke standpunt is. In plaats van veel energie te verliezen aan het strijden over wie nu het ergst is, zouden we eigenlijk ons best moeten doen om de partijen aan de vergadertafel te krijgen, om zo het bloedvergieten te beëindigen. Helaas is een onderdeel van het Westelijke standpunt dat er niet gesproken moet worden: de strijd dient met geweld opgelost te worden, omdat 'praten met Assad' geen zin heeft, vandaar de ongekende steun vanuit de NAVO-landen.

Bij de laatste parlementsverkiezingen zijn allerlei nieuwe oppositiepartijen gekozen. Als er zogenaamde door de bendes vooral wordt gevochten voor democratie en vrijheid, waarom dan niet een politieke partij oprichten, of de oppositiepartijen die er zijn gebruiken om je wensen duidelijk te maken?

Zou het niet mooi zijn als we erin zouden slagen om in ieder geval in Nederland de gemoederen niet zo hoog te laten oplopen dat er haast een strijd ontstaat tussen het oostelijke en westelijke standpunt?  Laten we proberen toch met een zekere afstand te kijken naar wat er ons zo allemaal bereikt vanuit Syrië, ook al is het lastig niet betrokken te raken als je er meer mee bezig bent.

Een meer vredige Sryische energie vanuit het Westen zou misschien ook nog wel eens wat kunnen helpen om de enorme gemoederen van haat en wraak in Syrië zelf wat meer tot bedaren te brengen. Hopelijk gaan de mensen daar snel inzien dat het doden van elkaar niet echt tot een oplossing leidt.


VOETNOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/fsa-bendes-gooien-medewerkers-van.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/de-gekleurde-berichtgeving-van-harald.html
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/al-qaida-vlaggen-wapperen-al-in.html
(4) http://a-nutty-prof.blogspot.nl/2008/09/leaving-syria.html
(5) https://twitter.com/NMSyria/status/236525637387567104/photo/1
(6) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/07/de-leugenachtige-werkwijzen-van-de-fsa.html
(7) http://www.boublog.nl/18/08/2012/syrie-update-westerse-hypocrisie-ten-top/
(8) Deze sjeik in deze video spreekt enthousiast over het in de gehaktmolen stoppen van alle Alawieten en ze voeren aan de honden - http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/07/syrische-sheik-wil-alawieten-in-stukken.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten