donderdag 23 augustus 2012

De Propaganda van journalist Lex Runderkamp

Terwijl er binnen enkele westerse kranten berichten beginnen te verschijnen waaruit blijkt dat ons beeld over het gruwelijke 'leger van Assad' wellicht helemaal niet correct is, gaan onze Nederlandse journalisten naar hartelust door met hun propaganda-werkzaamheden. Al eerder schreef ik over de anti-Assad houding waarmee Harald Doornbos zijn werk verricht (1,2), maar ook zijn collega Lex Runderkamp weet wat propaganda is. Waarschijnlijk zijn ze zich er zelf niet eens van bewust hoe enorm gekleurd hun berichtgeving is.


Terwijl ik nog in bed lag hoorde ik op radio 1 rond 7.15u een kersverse reportage van Lex Runderkamp vanuit het noorden van Syrië (3). Zoals gebruikelijk bij de Nederlandse verslaggeving werken ze zo goed als altijd samen met de oppositie tegen de regering. Deze rebellen - die met hun gewapend verzet en hun weerwil tegen overleg Syrië, in een geweldspiraal hebben gestort - worden binnen het westerse perspectief nog altijd vaak neergezet als een soort verzetshelden.

Je zult Lex Runderkamp of Harald Doornbos dan ook zelden burgers horen interviewen die ontzettend blij zijn met Syrische leger als zij ervoor gezorgd hebben dat hun wijk weer bewoond kan worden door het wegjagen van al die bendes die niets dan dood en verderf zaaien in hun stad. Op 21 augustus 2012 hadden we een doorbraak toen een Engelse journalist, Robert Fisk, schrijvend voor The Independent met grote verbazing schreef over burgers die soldaten omhelsden in Aleppo (4). Hoe was dat nu toch mogelijk? Het leger van Assad bestaat toch alleen uit gruwelijke monsters?

Dan was er de afgelopen dagen zelfs een reportage van The New York Times waarin C.J. Chivers laat zien hoe een groep rebellen die onderdeel zijn van een brigade met de naam 'Lions van Tawhid' een truck vol met explosieven laden. Vervolgens zetten ze een tegenstander van hen, een zekere meneer Hilal, zonder dat hij weet van die explosieven, af vlakbij een Checkpoint aan de rand van Aleppo. Zodra hij dan bij het checkpoint zou arriveren - hij zou onderdeel zijn van een gevangenruil - zouden ze de wagen laten exploderen op afstand (5).



Een duivels plan dat helaas in het water viel omdat er iets niet goed werkte waardoor de explosie niet plaatsvond en de gevangene het overleefde. Gelukkig was de journalist van the New York Times eerlijk genoeg om hier geen propaganda-verhaal van te maken.

De BBC heeft er wat meer moeite mee. Zij hadden oorspronkelijk dit bericht ook geplaatst op hun website (6), maar ze moeten ontdekt hebben dat dit niet zo paste binnen hun propagandistisch kader waarin het leger slecht is, en de rebellen goede jongens.

De video is dan ook vrij snel weer verdwenen. Gelukkig zijn er een aantal mensen geweest die de video hebben kunnen kopiëren van de BBC-site. Bij de New York Times valt de video overigens nog wel gewoon te bekijken. Je kunt dan ook zien hoe de soldaten lekker een duikje nemen in het zwembad van de kapitein van het Syrische leger die ze ofwel hebben verjaagd of meer waarschijnlijk hebben gedood.

Ook Martin Chulov van the Guardian durfde zowaar een kritischer artikel te schrijven (7) waarin hij de analyse maakte dat de opstandelingen binnen Aleppo weinig steun genieten. De gewapende opstand lijkt vooral gedragen te worden door buitenlanders en mensen van het platteland, niet door de stedelingen (8).

Maar dan hebben we onze Lex Runderkamp, die geen oog heeft voor dit soort ontwikkelingen en zich vooral bedient van de visie van de zogenaamde 'vrijheidsstrijders voor democratie en de humanitaire rechtsstaat waarin ruimte is voor iedereen'. Zoals gezegd haalde hij in het interview drie gedeserteerde dienstplichtsoldaten aan, waarbij hij hen ruimte gaf hun verhaal te verkondingen.

Dat was natuurlijk het bekende opstandelingenverhaal waarin het leger zo zwart mogelijk wordt gemaakt. Zo zouden ze van hun meerderen de opdracht hebben gekregen om op vrouwen, kinderen en oude mensen te schieten (3, vanaf ongeveer 1'57"), en wie dat niet deed zou ter plekke worden neergeschoten.



Met dit soort verhalen komt Lex Runderkamp dan aanzetten, waarbij hij vanzelfsprekend niets zegt over hoe onwaarschijnlijk het is dat een nationaal leger kinderen, vrouwen en oude mensen zou gaan doodschieten. Zou het niet waarschijnlijker zijn dat hen is ingepeperd dat ze de meest gruwelijke verhalen dienen te vertellen over het leger, als voorwaarde om niet doogeschoten te worden?

Hij laat het liggen, zodat nietsvermoedende luisteraars van radio 1 zo 's ochtends om 7.15u vooral onthouden dat het leger toch wel heel bruut is: ze schieten zelfs op bejaarden, vrouwen en kinderen! Gelukkig hebben we daar de strijders van het Vrije Syrische leger en Lex Runderkamp.

Propaganda van het zuiverste soort. Anders kan ik het niet verwoorden.

Hieronder nog enkele beelden van de vreugde van de inwoners van enkele door het leger bevrijdde wijken in Aleppo (23 augustus 2012):




Lex Runderkamp heeft overigens nog getwitterd en dit artikel genoemd wat ik erg fideel van hem vindt. Hieronder de desbetreffende tweet:


Update 24 augustus 2012:  Lex Runderkamp wees me op 24 augustus op een reportage over de aanval van het Syrische leger op de plaats Azaz in het Noordwesten van Syrië, vlakbij de Turkse grens. Ook al valt het me niet makkelijk moet ik toegeven dat deze onderstaande reportage een stuk neutraler is, vooral door de laatste afsluitende zinnen. Er wordt nog wel altijd gesproken over het leger/regime van Assad, en niet over het Syrische leger/overheid.

Het zou een ware revolutie betekenen in de Nederlandse journalistiek als er een reflectie zou worden toegevoegd in deze trant: "Deze geweldsspiraal zou beëindigd kunnen worden als de opstandelingen bereid zouden zijn om in dialoog te gaan met overheid, maar dat weigeren zij pertinent, net als de Westerse landen die hen steunen. Zij geloven dat alleen via geweld een democratische verandering mogelijk is".  

Het aandacht schenken aan de grote vreugde van de inwoners van Aleppo zodra hun wijk is bevrijd van de bendes en hun omhelzingen van de soldaten van het Syrische leger zou ook een ondenkbare reportage zijn binnen de Nederlandse pers (zie filmpje hierboven).


In (9) haal ik een artikel aan dat juist gaat over Azaz en hoe het zogenaamde Vrije Syrische Leger, onder leiding van Abu Anas, de vlag van Al-Qaida al had gehesen en zich heer en meester waande over deze plaats. Ik kan me voorstellen dat een overheid niet kan toestaan dat groepen gewapende mannen dorpen en steden gaan overnemen waarbij politiebureau's en andere overheidsgebouwen, samen met ambtenaren hun eerste doelwit zijn.


VOETNOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/harald-doornbos-beticht-iraanse-collega.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/de-gekleurde-berichtgeving-van-harald.html
(3) http://nos.nl/audio/409789-als-dienstplichtige-ben-je-niets-waard-in-leger-assad.html
(4) http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/robert-fisk-they-snipe-at-us-then-run-and-hide-in-sewers-8063515.html
(5) voor de lange versie:  http://www.nytimes.com/2012/08/21/world/middleeast/syrian-rebels-coalesce-into-a-fighting-force.html?_r=2&pagewanted=all voor de korte versie kun je de video hierboven van SyriaPartisanGirl bekijken.
(6) http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19342917
(7) http://www.guardian.co.uk/world/2012/aug/21/syrian-rebels-aleppo-local-hostility
(8) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/in-syrie-is-er-vooral-een-strijd-tussen.html
(9) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/al-qaida-vlaggen-wapperen-al-in.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten