woensdag 15 februari 2012

VS en Europa zetten SWIFT onder druk om ook Iran te gaan boycotten

In Brussel bevindt zich het hoofdkantoor van het digitale financiële knooppunt waar de internationale betalingen plaatsvinden van ruim 9700 bancaire organisaties in 209 landen (1), SWIFT (4) genaamd. Deze organisatie, die enkele jaren terug in het nieuws kwam vanwege het doorspelen van informatie van ook particuliere transacties aan de Verenigde Staten (5), wordt opnieuw een onderdeel van het Amerikaanse geo-politieke machtspel.


Op 13 februari 2012 werd namelijk bekend (2,3) dat de Verenigde Naties samen met Europa hun best willen doen om het Iran nog moeilijker te maken door hen te verbieden nog langer gebruik te maken van de faciliteiten van SWIFT. Er zouden meer dan 40 Iraanse banken en instituten aangesloten zijn bij deze internationale organisatie.

Ook al kunnen ze politiek niet direct druk uitoefenen omdat SWIFT niet behoort tot de VS, worden er andere wegen bewandeld. Zo wordt er al openlijk gedreigd om de raad van bestuur aan te pakken als ze niet zouden meewerken met het bannen van Iraanse banken van het systeem.

Het is weer typisch voor de Amerikaans-Europese arrogantie dat zij menen een internationaal systeem, waar  209 landen (1) gebruik van maken, gewoon hun wil op te leggen. De Verenigde Naties werden al vaker genegeerd, en de vraag of andere landen die ook gebruik maken van SWIFT het hiermee eens zijn wordt niet eens gesteld!

Pepe Escobar besteedt op zijn bekende magistrale wijze op 17 februari 2012 ook aandacht aan dit Swift-onderwerp (6).

Update 18 februari 2012: Inmiddels is SWIFT door de knieën gegaan voor de Amerikaanse druk. Zo is het mogelijk geworden dat een Amerikaanse wet (7) ervoor heeft gezorgd dat - zonder dat de 'democratie' buiten de VS ook maar iets kan doen - de Iraanse bedrijven en banken niet meer digitaal hun bankzaken kunnen regelen via SWIFT. Ook de VN is wederom volledig gepasseerd (8).

Zo wordt het steeds duidelijker hoeveel macht de VS heeft en daarbij lak heeft aan andere landen. Hoeveel irritatie zal deze actie oproepen bij alle landen die wél gewoon willen blijven handelen met Iraanse banken? Wie denken de VS met hun Europese volgelingen wel niet dat ze zijn? Er wordt ook gedreigd Chinese bedrijven aan te pakken die blijven werken met Iran (8).

De Verenigde Staten zetten de hele wereld op scherp met hun extreme machtspolitiek. Vanwaar toch die enorme haast? Steeds meer landen krijgen zo een hekel aan dit arrogante gedrag waarbij Amerikaanse wetten  eigenlijk globale wetten worden. SWIFT heeft hier ook duidelijk laten zien geen ruggegraat te hebben en een speelbal te zijn van de Verenigde Staten.

Verder vraag ik me af hoe de betalingen van de Iraanse olie verlopen door Europa, als SWIFT een blokkade heeft opgelegd. Ik heb geen idee hoe de betalingen verlopen, maar op deze manier valt dat helemaal stil, en zover ik het begrijp ook vóór 1 juli 2012 al.


REFERENTIES
(1) zie jaarverslag 2011 Swift op http://www.swift.com/about_swift/publications/annual_reports/annual_review_2010/SWIFT_AR2010.pdf. Volgens (2 en 3) zou het inmiddels om tienduizend organisaties gaan in 210 landen.
(2) http://rt.com/news/us-swift-sanctions-iran-367/
(3) http://www.presstv.ir/detail/226840.html
(4) SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications
(5) http://www.europa-nu.nl/id/vi9bmsk8sprc/uitwisseling_van_bankgegevens_met_de_vs
(6) http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NB17Ak04.html
(7) http://www.presstv.ir/detail/224797.html
(8) http://www.reuters.com/article/2012/02/17/us-iran-sanctions-swift-idUSTRE81G26820120217

Geen opmerkingen:

Een reactie posten