woensdag 15 februari 2012

Iran stopt levering olie aan zes Europese landen indien geen langetermijn contracten

Op 23 januari 2012 heeft de EU besloten vanaf 1 juli geen olie meer uit Iran te importeren. Al snel kwamen er geluiden uit het Iraanse parlement, de Majlis, om een wet te maken die het land in staat stelt om niet te wachten tot 1 juli, maar al eerder de oliekraan naar de Europese landen dicht te draaien.

Op woensdag 15 februari is daar dan eindelijk een grote stap in gezet: zes Europese landen hebben te horen gekregen dat ze geen Iraanse ruwe olie meer zullen krijgen behalve als ze voor langere termijn contracten sluiten en ook betaling garanderen (1).

Op deze sympathieke manier geeft Iran de Europese landen nog een kans om zich te herbezinnen op hun besluit dat vooral gebaseerd is op de anti-Iraanse propaganda van de VS. Het boycot besluit is buiten het raamwerk van de Verenigde Naties om gegaan.

De landen die de waarschuwing hebben ontvangen betreft: Nederland, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Italië en Portugal. Het is voor mij nog onduidelijk hoeveel bedenktijd deze europese landen nog hebben gekregen van Iran.

In een artikel van de Telegraaf (4) wordt weer beweerd dat Iran om humanitaire redenen de kraan nog niet zal dichtdraaien, mede vanwege de kou op het Europese continent.

Hoeveel van hun olie-import is afkomstig van Iran. Wat snelle gegoogle levert deze resultaten op (onder voorbehoud). Op de dag dat dit nieuws werd bekendgemaakt kwam het bericht uit Portugal (6) dat zij sinds 2011 al geen olie meer importeren uit Iran. De enige Portugese olie-raffinaderij, Galp, zei dan ook niet geraakt te worden door een stop van olie uit Iran. Hoeveel olie Frankrijk uit Iran krijgt van haar totale import heb ik niet kunnen traceren.

- Griekenland: 14% (2,3) of 33% (7)
- Spanje: 13% (3) of 50% (7,8)
- Italië: 13% (3)
- Nederland: 2% (3)
- Portugal: 0% (6)
- Frankrijk:

Bij het rondzoeken ontdekte ik dat Nederland nog meer olie importeert dan landen als Frankrijk, Spanje, Italië of Groot-Brittanië (5)

bronnen:
(1) http://www.presstv.ir/detail/226827.html
(2) http://www.stopcartel.net/2012/01/21/ECONOMY/Greece_is_seeking_assurances_over_oil_imports/1047.html
(3) http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/15/iran-stopt-olie-export-naar-nederland-en-zuid-europa/
(4) http://www.telegraaf.nl/binnenland/11521436/__Iran_staakt_olie-export_Nederland__.html
(5) https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2175rank.html
(6) http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL5E8DF36H20120215
(7) Volgens een bericht van RT.com (http://rt.com/news/iran-oil-eu-emabrgo-381/) komt de helft van de Spaanse olie-import inmiddels van Iran, waarschijnlijk vooral door de ineenstorting van de Libische olie-aanvoer. Volgens dit bericht zou ook één-derde van de Griekse olie-import van Iran afhankelijk zijn.
(8) zie ook interview met Spaanse journalist die eveens vermeldt dat Spanje 50% van zijn olie uit Iran importeert (http://rt.com/news/spain-iran-oil-embargo-837/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten