donderdag 9 februari 2012

De vaak geciteerd Syrische Mensenrechtenorganisatie SOHR heeft interne Ruzie

Zoals dat zo mooi gaat in de Nederlandse media wordt er groots uitgepakt met enorme dodenaantallen die dan haast altijd door het brute Syrische regime zijn veroorzaakt. Soms wordt er dan nog vermeld dat de pers niet veel toegang heeft tot de betrokken gebieden en dat ze zich baseren op bronnen uit de hoek van de gewapende opstandelingen.

Regelmatig wordt er echter ook een bijzondere bron genoemd die ook vaak warme, vertrouwenscheppende associaties oplevert, namelijk de SOHR, oftewel de Syrische Organisatie voor Mensen Rechten. Inmiddels blijkt dat er binnen deze club de nodige onenigheid is ontstaan wat zelfs geleid heeft tot een splitsing, waardoor er nu twee bronnen zijn die met dodenaantallen proberen de wereldopinie te beïnvloeden.

Zo is er tegenwoordig één organisatie die zich via facebook profileert (2) die spreekt over 5100 burgerdoden en 2000 dode militairen; een andere splinterorganisatie vond de getallen waarschijnlijk te ongunstig voor de oppositie en spreekt dan ook over 6500 burgerdoden en hooguit 600 dode militairen (3).

Een weldenkend mens zou zich afvragen hoe het kan dat er enerzijds zoveel militairen zijn gedood, maar dat er anderzijds alleen maar burgerdoden zijn gevallen. Wie hebben dan toch al die militairen gedood? Zou je dan toch op zijn minst niet een categorie van gewapende, schietende burgers horen te hebben? Zo komt het natuurlijk wel erg vertekend over, maar voor veel mensen werkt het desondanks wel.


bronnen: 
(1) http://rt.com/news/syria-death-count-political-875/
(2) http://www.facebook.com/pages/Syrian-Observatory-for-Human-Rights/121855461256134
(3) http://www.syriahr.org/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten