vrijdag 17 februari 2012

Pakistan zal Iran steunen indien VS een Militaire aanval begint

President Ali Zardari van Pakistan heeft op 17 februari tijdens een bijeenkomst met de Afghaanse President Karzai en de Iraanse President Ahmadinejad te kennen gegeven dat er bij een eventuele confrontatie tussen de VS en Iran, Pakistan de zijde van Iran zal kiezen. Hij zei ook geen enkele steun te verlenen aan de VS om vanuit Pakistan Iran aan te vallen.Laten we hopen dat Karzai niet voor niets ook op de foto te zien is, en misschien uiteindelijk ook partij zal kiezen voor Iran, en niet voor de agressieve confrontatie-politiek van de Verenigde Staten.

Op 18 februari werd ook duidelijk dat Pakistan ook volop door wil gaan met de aanleg van een gaspijpleiding vanuit Iran. De VS is daar furieus over omdat ze juist Iran willen blokkeren van de globale energiemarkt. De woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, herhaalde opnieuw dat het plan van de gaspijpleiding een 'slecht idee' is (3). De VS maken zoveel vijanden in de wereld dat het rijk op een gegeven moment wel in elkaar moet klappen.

Het is ook wat sneu voor de Verenigde Staten. Vermoedelijk was één voor de werkelijke redenen om Afghanistan binnen te vallen het kunnen maken van pijpleidingen door Afghanistan vanaf Turkmenistan om zo flink wat geld te kunnen verdienen met de verkoop van olie en gas aan landen als Pakistan en India. Afghanistan is een complete mislukking geworden, en bovendien hebben ze er Pakistan als een nieuwe vijand bijgekregen.

In Iran is inmiddels al zo'n 900 kilometer pijpleiding aangelegd.

bronnen:
(1) http://rt.com/news/pakistan-support-iran-us-attack-593/
(2) http://www.presstv.ir/detail/227144.html
(3) http://www.presstv.ir/detail/227341.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten