zondag 26 februari 2012

Griekenland de dupe van Amerikaanse Druk op Iran? - Stopt Iran de levering of toch nog niet?

Volgens het Iraanse persbureau FARS NEWS kwam er op zondag 26 februari een olietanker, geladen met Iraanse ruwe olie, niet aan bij een Griekse raffinaderij. Het schip zou de opdracht gekregen hebben weer terug te keren. Volgens het persbureau Fars News heeft de dollemansactie van Europa om de olie van Iran te weigeren, ertoe geleid dat het armlastige Griekenland nu ook al geen olie meer zou krijgen van Iran.Eenderde van de olie-import van Griekenland kwam van Iran, mede ook omdat andere leverancies Griekenland niet meer vertrouwden, voor wat betreft hun mogelijkheden om ook daadwerkelijk de rekeningen te betalen.

De andere Europese landen zouden hebben afgesproken met Griekenland dat ze wel olie van hun zouden kunnen kopen. Zo ontstaan er in een rap tempo rare ontwikkelingen: Griekenland die volledig aan de financiële beademingsapparaat ligt van de rest van Europa, moet nu ook nog eens dure (en waarschijnlijk ook nog eens duurdere) olie gaan kopen van dat Europa.

Ik kan niet anders dan glimlachen: de arrogantie van de VS en Europa om te kunnen bepalen wat er in landen als Libië, Iran en Syrië gebeurt (om het maar niet te hebben over de vele andere tientallen landen waar de VS haar macht heeft misbruikt), lijkt door het daadkrachtige en uiterst redelijke Iran aangetast te worden.

UPDATE: volgens een bericht van Russia Today (2) is er echter nog geen sprake van een boycot van Griekenland. De betrokken olieraffinaderij in Griekenland zou ook niets gemerkt hebben van een stop in de levering. Ook een ambtenaar van de Iraanse olie-industrie zou het bericht van FARS NEWS hebben ontkend. Misschien is dat dan weer zo'n ballonnetje van Iran die wat lichte paniek veroorzaakt, maar waarvan later wordt gezegd dat er geen sprake is van een verandering. Een leuke psychologische aanpak.

Zou er een Europees land dapper genoeg zijn om gewoon op eigen houtje toch door te blijven gaan met de olie-handel met Iran? Zou dat Spanje, Italië of Griekenland kunnen zijn? We zullen het zien. Het duurt nog even voordat het 1 juli is.


bronnen:
(1) http://www.presstv.ir/detail/228732.html en http://www.bnr.nl/topic/politiek/653366-1202/iran-geen-olie-voor-griekenland
(2) http://rt.com/news/iran-oil-ban-greece-247/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten