maandag 25 juni 2012

Syrië: Turks vliegtuig wel degelijk neergeschoten boven Syrisch Luchtruim

Terwijl de westerse media alweer aan het schreeuwen zijn over een tweede vliegtuig dat zou zijn geraakt door het Syrische afweergeschut wordt er weinig aandacht geschonken aan een uitermate interessante persconferentie die door de Syrische woordvoerder van buitenlandse zaken, de heer Jihad Makdessi is gegeven op 25 juni 2012 (1).De NOS besteedt er kort wat regeltjes aan (2) waarin ze zeggen:

Syrisch luchtruim
Volgens Syrië vloog het Turkse toestel in het Syrische luchtruim en werd het niet als een Turks toestel herkend. Turkije zegt het Syrische luchtruim maar kort werd geschonden. Het toestel zou daarna boven internationale wateren zijn neergehaald. De twee piloten van het gevechtsvliegtuig worden nog altijd vermist.

In de Telegraaf (3) wordt er ook alleen terloops iets over gezegd, waarbij het Syrische standpunt niet wordt vermeld:
De woordvoerder herhaalde maandag dat het Turkse gevechtsvliegtuig de Syrische soevereiniteit op grove wijze had geschonden. Syrië haalde vrijdag een vliegtuig neer op de grens tussen de twee landen.
Sommigen zullen de Syrische woordvoerder wellicht nog herkennen van een interview dat hij begin juni had met de NOS-correspondent Sander van Hoorn (4).

Wat zei hij zoal tijdens deze persconferentie?MAXIMAAL BEREIK LANDAFWEERGESCHUT 2,5 KM - TOCH GERAAKT
Volgens de Turkse versie was het vliegtuig aanvankelijk in het Syrische luchtruim, maar is het beschoten terwijl het alweer boven internationale wateren vloog. Makdessi stelt dat het Syrische luchtafweergeschut nabij Latakia als volgt werkt: het is een volledig geautomatiseerd systeem dat ieder vliegend object dat nabij het Syrische kust komt zal beschieten - als het tenminste onverwacht gebeurt.

Het bereik van deze anti-vliegtuig-machinegeweren is maximaal 2,5 kilometer. Het Turkse vliegtuig zou met een snelheid van 800 kilometer per uur op een hoogte van 100 meter zo'n 1 à 2 kilometer van de kust zelfs met het blote oog te zien zijn geweest. Het simpele feit dat het is geraakt door deze machinegeweren is al een bewijs dat het Turkse vliegtuig wel degelijk boven Syrisch gebied was toen het werd neergeschoten. De wrakstukken laten ook zien dat het vliegtuig is geraakt door landafweergeschut en niet door projectielen.

Als het boven de territoriale wateren van Syrië was gebeurd dan had Syrië wel projectielen afgeschoten. Dat is niet gebeurd: het Turkse F4-toestel is dus door landafweergeschut neergehaald.

Makdessi benadrukt in zijn persconferentie dat het volledig binnen de grenzen van het internationaal recht valt als een land zijn luchtruim verdedigt. Omdat het een automatisch systeem betreft was het ook niet mogelijk om een waarschuwing te geven.

Saudische Prins Saud,  minister van buitenlandse zaken Davutoglu van Turkije en Sheikh Abdullah van de Verenigde Arabische emiraten. Turkije kan het goed vinden met de Saudisch en zij spelen dan ook een belangrijke rol in het escaleren van het geweld in Syrië door zoveel mogelijk de oppositie te steunen en de Syrische regering te demoniseren. Foto afkomstig van (6)

Hij vertelde verder dat Syrië geen problemen heeft met het Turkse volk. Hij stelt wel dat de Turkse regering in het algemeen en de minister van buitenlandse zaken, Davutoglu, in het bijzonder, vooral kolen op het vuur hebben gegooid in Syrië de afgelopen 15 maanden waardoor ze de stabiliteit in Syrië in gevaar brengen.

Het verspreiden van leugens is volgende Makdessi het resultaat van een duidelijke politieke campagne vanuit het westen om de Syrische overheid te demoniseren. Zij geloven niet een politieke dialoog, maar in het militariseren van het conflict. Zie een uitgebreide analyse over het neerhalen van de Turkse straaljager (7).

Makdessi nodigde de EU uit om te komen kijken in Syrië om te zien wat er werkelijk gebeurt in het land, en zich niet te baseren op de ernstig gekleurde media. Vandaag hebben onze vrienden van de EU overigens een zestiende sanctieronde afgekondigd om hun steun te betuigen aan het gewapend verzet en een staatsgreep te bespoedigen (8).

De Russische en Iraanse pers besteedt meer aandacht aan dit nieuws dat vliegtuig door landafweergeschut is neergehaald en wel afweergeschut met een maximaal bereik van 2,5 kilometer (9, 10)

In het onderstaande interview wordt nader gesproken over deze kwestie. Hier kun je beelden zien van het neerschieten van het vliegtuig vanaf het Syrische strand. In het interview komt een man aan het woord die nog eens duidelijk stelt dat de territoriale wateren zich uitstrekken tot 22 kilometer vanaf de kust van een land.Ondertussen krijgen wij via teletekst dit soort titels 'Turkije: Syrië bestookte 2e toestel' en niet 'Nog meer Turkse vliegtuigen boven Syrië'. Gelukkig wordt de Turkse uitspraak over 'de vijandige daad van Syrië' nog wel tussen aanhalingstekens geplaatst.
VOETNOTEN:
(1) http://www.sana.sy/eng/21/2012/06/25/427549.htm
(2) http://nos.nl/artikel/388104-syrie-beschoot-nog-een-vliegtuig.html
(3) http://www.telegraaf.nl/buitenland/12423993/__Syri_waarschuwt_NAVO__.html
(4) http://nos.nl/video/379837-uitgebreid-interview-met-woordvoerder-syrisch-regime.html
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/mogelijk-meer-turkse-vliegtuigen.html
(6) http://www.al-monitor.com/pulse/politics/2012/02/turkish-gulf-honeymoon.html
(7) http://www.syrianews.cc/syria-f4-phantom-turkish-media-distorts-facts-851.html
(8) http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/buitenland/11282099/EU-legt-Syrie-nieuwe-sancties-op.ece
(9) http://www.rt.com/news/plane-violation-syrian-foreign-667/
(10) http://www.presstv.ir/detail/2012/06/25/247914/syria-warns-nato-against-conspiracy/
(--) http://www.sana.sy/eng/22/2012/06/25/427605.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten