woensdag 6 juni 2012

Rusland wil ook Turkije en Iran betrekken in overleg rondom Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov heeft in Beijing gepleit voor een overleg over Syrië waarin ruimte is voor landen in de regio om mee te praten over de mogelijkheden om hun invloed uit te oefenen om tot vrede in Syrië te komen. Hij noemde daarbij ook Turkije en Iran (1)

Hij benadrukte ook weer dat de - in mijn eigen vrij ridicule-'Vrienden van Syrië' - alleen uit zijn op manieren om de regering van Assad tot vallen te brengen en daarbij schaamteloos het gewapend verzet ondersteunen met geld, informatie- en communicatietechnologie en wapens.

afbeelding afkomstig van website Caroline Glick (3)


Zoals echter bekend is, willen landen als Turkije helemaal geen vrede in Syrië, maar willen ze desnoods met veel geweld een staatsgreep op touw zetten. Sinds de handelsbetrekkingen tussen Turkije met de golfstaten zit de afgelopen tien jaar flink in de lift zitten, lijkt Turkije zich ook steeds meer als een soort spreekbuis van de golfstaten te presenteren. Ze schijnen ook als waarnemers aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten van de Arabische Liga, die vooral gedomineerd wordt door de Golfstaten zoals Saudi Arabië en Qatar (2).

(1) http://rt.com/politics/russia-syria-iran-turkey-lavrov-putin-150/
(2) Turkish-Qatari Relations in a Post-conflict neighborhood (dec 2011)
(3) http://www.carolineglick.com/e/2010/09/who-lost-turkey.phpGeen opmerkingen:

Een reactie posten