donderdag 7 juni 2012

Waarom mogen VN-Waarnemers niet in Syrisch dorp, Mazraat al-Qubeir op 7 juni 2012?


Mazraat-al-Qubeir (afkomstig van (1))

Wat zou er toch aan de hand zijn in het Syrische plaatsje Mazraat al-Qubair? Volgens de opstandelingen zouden er maar liefst 78 mensen op brute wijze zijn vermoord. Volgens de regering gaat het om slechts 9 mensen (1) die door terroristische groepen zouden zijn omgebracht. Wat zou er werkelijk zijn gebeurd?
In het onderstaande teletekstbericht staan enkele merkwaardige zaken:


Ten eerste werden VN-waarnemers niet toegelaten, terwijl dat vorige keer nabij Houla wel het geval was. Verder werden de VN-waarnemers tegengehouden door militairen en dorpelingen. Er wordt geen melding gemaakt dat ze werden tegengehouden door het Syrische leger. De opstandelingen lopen tegenwoordig ook geregeld rond in militaire kleding.

Enkele mogelijke scenario's:
1. De gewapende mannen die het dorp zijn binnengevallen wilden halsoverkop nog voor de bijeenkomst van de 'Vijanden van Syrië' in Istanbul en de briefing van Annan voor de veiligheidsraad, een bloedbad in scene zetten om de buitenlandse interventie dichterbij te brengen. Ze schreeuwden via hun mediavrienden over de wereld dat er 78 mensen zouden zijn gedood, maar zoveel mensen zijn er helemaal niet vermoord, waardoor ze door de mand zouden vallen als de VN-waarnemers hen zouden zien. Daarbij zouden de VN-waarnemers ook in gesprek kunnen komen met mensen die vertellen wat er werkelijk gebeurd is, waardoor hun plan ook in duigen valt. Ze hebben waarschijnlijk te vroeg hun leugens verspreid en proberen dat nu te verbloemen. Op (1) is een getuigenverslag te lezen.

2. De gewapende mannen die het dorp zijn binnengevallen en de moorden hebben gepleegd zijn later opgepakt door Syrische regeringstroepen, zoals staat beschreven in (2):


Authorities say all of the militants responsible have been killed, with Syrian forces seizing weapons including rocket-propelled grenades. The UN observers, who arrived to verify the exact death toll were blocked by Syrian troops from the site, mission chief Robert Mood said.


De VN-waarnemers mochten niet binnen omdat de Syrische troepen eerst de terroristen te pakken wilden nemen en onderzoek wilden doen.

Het blijft vooralsnog gissen, maar het kan er bij niet in dat regeringstroepen kinderen en vrouwen zouden gaan doden. Dat lijkt me typisch iets voor moordlustige extremisten die toch vooral bij de oppositiebendes te vinden zijn. Terwijl niemand in het Westen werkelijk wat er gebeurd is, is de schuld bij voorbaat al in de schoenen van de regering geschoven.

Terwijl de waarnemers nog niet in het dorpje zijn geweest weet Ban Ki Moon al zeker wat er allemaal is gebeurd (3). Waarschijnlijk allemaal gebaseerd op 'neutrale informatie' van leden van de oppositie.

VOETNOTEN
(1) http://www.sana.sy/eng/21/2012/06/07/424129.htm
(2) http://www.rt.com/news/russia-new-massacre-syria-266/
(3) http://nos.nl/video/381402-vnwaarnemers-beschoten-in-syrie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten