zondag 3 juni 2012

Rusland en China veroordelen eenzijdige verklaring van VN-mensenrechtenraad

Zoals bekend is de VN een strijdtoneel van verschillende visies, zoals die er ook zijn onder de landen in de wereld. Vaak is het zo dat de landen die de meeste macht hebben ook het meeste voor elkaar krijgen. Een knap voorbeeld hiervan is de verklaring die uitgegeven is door de VN-mensenrechtenorganisatie.

Na het bloedbad van Houla, waarvan inmiddels bekend is dat hierbij pro-regeringsfamilies volledig zijn uitgemoord, naast gewapende mannen die 'gesneuveld' zijn toen ze twee Syrische checkpoints hadden aangevallen (1,2), is door de vijanden van Syrië een bijeenkomst aangevraagd van de mensenrechtenorganisatie. De landen die gevraagd hebben om deze bijeenkomst waren namelijk landen als Qatar, Turkije, the VS, Saudi Arabie, Koeweit en natuurlijk onze vredesduiven met wapens in de bek, de Europese Unie (3).
Op vrijdag 1 juni is er een slotverklaring uitgekomen die zoals te verwachten was, alleen de schuld legt bij de regering. In een verklaring vanuit het ministerie van buitenlandse zaken van Rusland werd hier kritiek opgegeven (4).

Hieronder deze reactie:

Rusland, China en Cuba hebben tegen de resolutie gestemd van de mensenrechtenorganisatie van de VN (UNHRC) omdat de tekst niet gebalanceerd is, maar wel bevooroordeeld en bovendien een aantal eenzijdige bepalingen bevat. 
Het veroordeelt namelijk alleen de Syrische regering voor de tragedie in Houla, maar het veroordeelt op geen enkele wijze de acties van de militanten, bandieten en terroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslagen in Damascus en Aleppo, en de open jacht of Syrische ambtenaren, religieuze mensen, en het neerschieten van doktoren en docenten op universiteiten. Ook noemt het niet het gijzelen van moslim pelgrims. 
Het ministerie stelt dat deze resolutie haar mandaat te buiten gaat en zelfs in tegenspraak is met de verklaring van de VN-veiligheidsraad op 27 mei 2012.

Verder een interessant interview dat zelfs uitgezonden is op NOS.nl: http://nos.nl/video/379837-uitgebreid-interview-met-woordvoerder-syrisch-regime.html

VOETNOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/gedode-families-in-houla-syrie-waren.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/700-man-uit-al-rastan-verantwoordelijk.html
(3) http://www.rt.com/news/houla-massacre-un-syria-635/
(4) http://www.rt.com/news/line/2012-06-03/#id31957

Geen opmerkingen:

Een reactie posten