donderdag 1 maart 2012

Wordt de rol van Kofi Annan in Syrië een doorn in het oog van de VS, Europa en de Golfstaten?

Kofi Annan, de voormalige secretaris generaal van de Verenigde Naties is gevraagd om op te treden als bemiddelaar in het conflict in Syrië. Hij heeft te kennen gegeven als doel te zien dat er een einde komt aan het geweld. Ook wil hij beide partijen rond de tafel krijgen.


Kofi Annan heeft bij mij goede herinneringen achtergelaten omdat hij - ondanks de grote druk van de imperialistische leugens van de VS en het Verenigd Koninkrijk - toch volhield dat de invasie van Irak niet rechtmatig was omdat er simpelweg geen toestemming voor was gegeven in de veiligheidsraad. Hij ging zelfs nog naar Irak toe in een poging om te bemiddelen terwijl de Amerikanen al haast voor de deur in Bagdad stonden.

Als hij nog altijd even integer is als destijds dan meent hij het echt als hij wil komen om bij te dragen aan vredesonderhandelingen in Syrië. Zoals bekend is dat slecht nieuws voor de VS, Europa en de Golfstaten, omdat zij zo snel mogelijk van Assad af willen. Zij willen geen vredesonderhandelingen; zij willen Assad weg hebben.

Het komen om vrede te bewerkstelligen is in feite het standpunt dat China en Rusland hebben verdedigd in de  VN-veiligheidsraad. Zo kun je zien dat de VN eigenlijk in een spagaat ligt. Enerzijds beschuldigt zelfs de huidige secretaris generaal van de VN, Ban Ki-Moon Rusland en China omdat ze een slechte keus zouden hebben gemaakt, maar anderzijds wordt er nu wel weer gepleit voor vrede en een eind aan het geweld.

Terwijl de EU niet eens meer het bestaan van de regering van Syrië erkent, omdat ze immers een vaag en onduidelijk groepje bannelingen hebben erkend als vertegenwoordigers van het Syrische volk, wordt het bestaan van de regering wel degelijk erkend door Kofi Annan en de VN.

Hieronder een fragment uit de verklaring van zowel de VN als de Arabische Liga, waarvoor Kofi Annan de onderhandelaar is:


UN Secretary-General Ban Ki-moon and Arab League Secretary-General Nabil El-Araby announced the appointment on Thursday evening. They said that Annan would serve as their high-level representative in the crisis and would be supported by a deputy from the Arab world.

The special envoy will provide good offices aimed at bringing an end to all violence and human rights violations and promoting a peaceful solution to the Syrian crisis,” the statement said as quoted by the UN News Center.
He will consult broadly and engage with all relevant interlocutors within and outside Syria in order to end the violence and the humanitarian crisis and facilitate a peaceful Syrian-led and inclusive political solution that meets the democratic aspirations of the Syrian people through a comprehensive political dialogue between the Syrian government and the whole spectrum of the Syrian opposition,” it continued.


Laten we hopen dat Annan de kans krijgt vrijuit te spreken en duidelijk te maken aan de wereld dat veel landen en dan vooral de zogenaamden 'vrienden van Syrië' geen vrede wensen, maar alleen de overwinning van hun oppositie zodat de voor hen ongewenste regering van Assad omver geworpen kan worden.

Hieronder een update van 1 maart 2012 door RT's Marina Portnaya:

Illustratie afkomstig uit bronartikel: http://rt.com/news/kofi-annan-syria-envoy-077/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten