woensdag 21 maart 2012

Oorlogstaal verdwenen uit VN-Resolutie voor Syrië - Annan en Rusland tegen Agressieve Benadering VS en Europa


Terwijl er enkele weken geleden nog felle verwijten en woorden als 'disgusting' werden gebruikt door mevrouw Rice en andere vertegenwoordigers van het Westen, lijkt de houding van Rusland en China er nu toch toe geleid te hebben dat het Westen eigenlijk min of meer de positie van deze landen heeft overgenomen.

Ondanks alle anti-Rusland propaganda in onze kranten waarin werd gesteld dat Rusland zou kiezen voor de zijde van Assad en dergelijke, is het Russische standpunt het standpunt van de veiligheidsraad geworden. Er wordt niet meer gesproken over militair ingrijpen of extra sancties. Het gaat nu over een algemeen staakt-het-vuren waarbij er niet meer wordt ingezet op alleen een staakt-het-vuren van één partij.

Het nogal typische idee om het Syrische leger zich te laten terugtrekken uit de steden zodat de gewapende rebellen de macht konden overnemen is verdwenen. Dit lijkt allemaal prima te passen bij de 5 punten die Rusland ook overeen kwam met de Arabische Liga, zoals ook het punt van de humanitaire missie (1)Wat zou er zijn gebeurd dat er een dergelijke omslag is gekomen? Is de agressieve westerse positie niet langer vol te houden vanwege de brute bomaanslagen die door het gewapende verzet zijn gepleegd die vele burgerdoden tot gevolg hebben gehad? Is het de uitstraling en invloed van Annan, die krachtig en mild zijn stem heeft ingezet met daarbij de redelijkheid en het VN-handvest aan zijn zijde? (2)

Toch weet je het maar nooit bij de westerse machten. Zij blijven natuurlijk sluw en azen op een mogelijkheid om toch de regering van Assad te kunnen laten vallen. Zou er toch niet ergens een klein paragraafje zijn toegevoegd die ze kunnen misbruiken om toch iets te kunnen uithalen zodra het leger een gewapende Syrische rebel doodt?

Uit (3) blijkt dat de veiligheidsraad ook unaniem de aanslagen heeft veroordeeld die laatst hebben plaatsgehad in Damascus en Aleppo. De VN-ambassadeur van Rusland, Vitaly Churkin heeft nogmaals gezegd dat de positie van Rusland niet is veranderd om tot deze resolutie te komen.

bronnen:
(1) http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/03/de-vijf-punten-van-rusland-om-een-syrie.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/03/wordt-de-rol-van-kofi-annan-in-syrie.html
(3) http://www.sana.sy/eng/22/2012/03/21/407602.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten