maandag 12 maart 2012

De Vijf Punten van Rusland om een Syrië Resolutie te Ondersteunen in de Veiligheidsraad

Zoals gebruikelijk werd er in het acht-uur journaal op 12 maart 2012 met geen enkel woord gerept over de inhoudelijke positie van Rusland en China inzake Syrië. Er werd weer een of ander youtube-filmpje van de oppositie uitgebreid in beeld gebracht, die - je kunt de klok erop gelijk zetten - altijd met een of ander gruwelijk verhaal naar buiten komen voordat er een vergadering is van de Veiligheidsraad.

Als de NOS het niet doet, dan noem ik maar de vijf punten waaraan volgens Rusland voldaan moet worden voordat Rusland bereid is een resolutie over Syrië te steunen. De minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, de krachtige Sergei Lavrov (zie foto, met achter hem de grijsharige Vitaly Churkin)


Het betreft de volgende voorwaarden:
1) Eind aan het geweld door ALLE partijen
2) Er dient een monitoring systeem te komen zodat gevolgd kan worden of het bestand wordt nageleefd
3) Geen buitenlandse inmenging in Syrië
4) Steun aan Kofi Annans missie om een dialoog tussen de strijdende partijen op gang te brengen
5) Onbelemmerde toegang tot de gebieden voor hulporganisaties.

Als je dat zo leest dan klinkt dat toch helemaal niet zo onredelijk zou ik zeggen. Het is waarschijnlijk daarom dat dit voorstel van Rusland (met overigens de Arabische Liga, zie (1)) geen aandacht krijgt op onze staatstelevisie.

Lavrov noemde verder tijdens de vergadering ook nog even terloops dat we niet moeten vergeten dat de Syrische overheid gewapende bendes aan het bestrijden is, waaronder ook Al-Qaida krachten die gruwelijke misdaden hebben gepleegd (2,3)


Het is toch ook wel veelzeggend dat we ons moeten richten op de Syrische, Russische en Iraanse persbureaus om achter de 5-punten van Rusland te kunnen komen.

VOETNOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/03/schuift-qatar-langzaam-richting-rusland.html
(2) http://www.sana.sy/eng/22/2012/03/12/405663.htm
(3) http://english.ruvr.ru/2012_03_12/68255738/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten