zaterdag 10 maart 2012

Schuift Qatar langzaam richting Rusland omtrent de Houding t.o.v. Syrië?

In Cairo heeft Sergei Lavrov, de Russische minister van buitenlandse zaken, gesproken met vertegenwoordigers van de Arabische Liga. De positie van de Arabische liga is niet helemaal helder. Tijdens de bijeenkomst in Tunis van de zogenaamde 'vrienden voor een gewelddadige staatsgreep in Syrië' stelde Qatar en Saudi Arabië nog voor om vooral flink veel wapens Syrië in te pompen om het vuur warm te houden.

Voor de bijeenkomst met Rusland werd er ook nog op die manier gesproken door een lid van de leidende familie al-Thani van Qatar. Zo zei de minstersjeik van buitenlandse zaken Hamad bin Jassim al-Thani dat hij moe werd van de houding van Rusland en China, waarbij hij nog sprak over genocide door de regering van Assad, waarbij een wapenstilstand niet genoeg zou zijn. Het geduld van de wereld zou op zijn, volgens hem.

Maar later werd er op een andere manier gesproken. Lavrov zei samen met een vertegenwoordiger van Qatar dat ze het eens waren geworden dat er een eind moest komen aan het geweld, VAN WELKE BRON OOK. Ook voegden ze er aan toe dat er geen buitenlandse interventie moest plaatsvinden in het land (1)

Dit zou een werkelijke doorbraak betekenen, want hier horen natuurlijk ook de gewapende bendes bij die in Syrië volop actief zijn. Ook hun geweld dient te stoppen. De eenzijdige veroordeling van alleen het geweld van de regeringstroepen zou hiermee ten einde komen.

In Nederland is er echter nog geen sprake van balans. Zij spreken nog voluit vanuit het idee dat alleen de regering van Assad slecht bezig is en dat de opstandelingen de goede jongens zijn die gesteund moeten worden. Onze ex-Navo Secretaris Generaal de Hoop Scheffer moest toch nog even zeggen dat hij vond dat president Assad eigenlijk maar door het internationaal strafhof veroordeeld diende te worden voor oorlogsmisdaden (2).Ook onze Israëlminnende minister van buitenlandse zaken gooide nog wat olie op het vuur door vooral de overlopers naar de opstandelingen aan te moedigen. Uit een artikel van de Pers haal ik:

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken moedigde zaterdag Syrische militairen en andere Syriërs aan om over te lopen en afstand te nemen van het regime van Bashar al-Assad. De Europese Unie kan de deserteurs en andere overlopers helpen en beschermen, zo zei hij na overleg met zijn EU-collega's in Kopenhagen. Volgens de bewindsman kreeg hij steun van andere ministers voor zijn voorstel. (2)

Het simplisme van deze man is soms verbazingwekkend, maar ook gevaarlijk omdat hij daarmee het conflict ophitst, waardoor een vreedzame dialoog steeds verder wegraakt. Laten we hopen dat Rusland en de Arabische Liga zich meer gaan inzetten voor dit vreedzame pad, als tegenwicht tegen de agressie vanuit de EU.Voetnoten
(1) http://news.yahoo.com/annan-heads-syria-crux-bid-end-bloodshed-081246578.html

But Qatari Foreign Minister Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani voiced exasperation with the position of Russia and China, saying the killings of civilians in Syria amounted to "genocide" and that a ceasefire was "not enough." "Our patience and the patience of the world has run out," he said. But later Lavrov and the Qatari official said Russia and the Arabs had agreed the violence must stop "whatever its source" and that there should be no foreign intervention in Syria.
(2) http://www.depers.nl/buitenland/636137/Assad-hoort-voor-Strafhof.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten