zondag 29 juli 2012

Cruciale Salah Edin wijk Aleppo weer grotendeels in Syrische Handen

Op zondag 29 juli maakte de Syrische overheid bekend dat het de cruciale wijk Saladin weer in handen had en dat de internationale milities grote verliezen hadden geleden (1). Er wordt gesproken over bedreigingen van deze geweldsgroepen aan marktkooplui, het bezetten van scholen om als militaire bases te dienen.Interessant is verder dat mannen van het platteland vertelden dat ze de revolutie naar Aleppo wilde brengen omdat die maar niet van de grond kwam vanuit de stad zelf. We kunnen ons afvragen in hoeverre de stedelingen van Aleppo echt op deze 'revolutie' zitten te wachten. Waarschijnlijk voelen ze weinig sympathie voor de moordende en slopende bendes die hun vredige stad tot oorlogszone hebben gemaakt.

Afbeelding afkomstig van BBC (2) die zelfs kritisch zijn
over de moordpartij  op pro-overheidsfamilie op 31 juli 2012 (3)


Als er een massaal verzet was geweest tegen de regering dan waren de mensen wel de straat opgegaan en kon het Syrische leger het wel vergeten. Maar dat is niet gebeurd, en zeer waarschijnlijk omdat de gewapende bendes de steun uit de samenleving missen. In Damascus hebben ze grote verliezen geleden en het lijkt een kwestie van tijd voordat ze hun offensief in Aleppo ook als een complete mislukking kunnen beschouwen.

Dit natuurlijk tot grote teleurstelling van de Westerse NAVO-landen, Turkije met hun oliebroeders uit Saudi-Arabië en Qatar.

Update 12 augustus 2012: De volledige controle over deze wijk heeft toch wat meer voeten in de aarde gehad (4). Delen van de stad Aleppo zijn door de invasie van de bendes vernield. Harald Doornbos vergeleek het al met Sarajevo in een twitter-interactie die ik met hem had op 11 augustus 2012:VOETNOTEN
(1) http://syria-sana-backup.blogspot.nl/2012/07/armed-forces-clear-neighborhoods-in.html of http://208.43.232.81/eng/337/2012/07/29/433782.htm
(2) http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19084287
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/bendes-van-aleppo-doden-bij-een-aanval.html
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/burgers-zouden-kunnen-terugkeren-naar.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten