vrijdag 13 juli 2012

Nieuwe Ronde Leugens in Syrië - gebeurtenissen rondom 'bloedbad' Treimseh 12-13 juli 2012

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: zodra er door de VN-veiligheidsraad wordt gesproken over een nieuwe resolutie voor Syrië komen er berichten van het gewapend verzet waarin schreeuwerig wordt beweerd dat het regeringsleger of regeringsgetrouwe 'bendes' een bloedbad zouden hebben aangericht. Dit keer in Treimseh of Tremseh nabij Hama.Terwijl de Westerse landen weer een poging ondernemen om een zogenaamde hoofdstuk 7-resolutie te krijgen, waardoor militair optreden mogelijk zou worden, helpen de gewapende opstandelingen een handje mee door de publieke opinie te misleiden met opnieuw verhalen over een gruwelijk bloedbad.

Meestal ben ik niet zo lovend over de berichtgeving op teletekst, maar dit keer viel het reuze mee. Er is zelfs een paragraafje te vinden over het Syrische standpunt. Ook wordt er soms in de conditionele vorm geschreven.


Als je later echter de nieuwsuitzendingen bekijkt van de NOS dan is het weer het bekende oude verhaal: veel aandacht voor de mening (leugens) van de oppositie, met allerlei suggestieve beelden van lijken, waarbij ook Houla weer eens werd aangehaald, met hooguit enkele regels voor het Syrische regeringsstandpunt (9).

Laten we onze aandacht eens richten op de verslaggeving vanuit Syrië en Rusland (1,2,3). Voor menigeen meteen al genoeg reden om niet eens door te gaan met lezen vanwege een soort ongefundeerde programmering welke stelt dat westerse media meer de waarheid zouden spreken dan de media uit het land zelf.

Volgens de Syrische media zou er het onderstaande zijn gebeurd. Op donderdag 12 juli zou een groep, bestaande uit tientallen gewapende mannen een legerkonvooi hebben aangevallen en vervolgens het plaatsje al-Treimseh zijn binnengevallen. Hierbij zouden meer dan 50 burgers zijn gedood. Vervolgens zouden deze burgers het leger hebben gesmeekt een eind te maken aan de terreur die werd veroorzaakt door deze mannen van het 'Vrije' Syrische Leger, dat voor de inwoners van al-Treimseh meer beleefd zal worden als het Vrije Terroristen Leger (2). Een grotere groep mannen (zo'n 250-300) zou al zo'n 20 dagen in het dorp angst zaaien  onder de bevolking.

Op dezelfde dag zou het Syrische leger in samenwerking met informatie van de dorpelingen van al-Tremseh, de tegenaanval hebben ingezet en daarbij tientallen rebellen hebben gedood (3). Ook zouden er tientallen opstandelingen zijn gearresteerd, waaronder iemand met een Turks paspoort.

Er zou daarbij ook wapentuig buitgemaakt zijn door het Syrische leger. Zie voor een overzicht voetnoot 5. Wat voor Nederlanders van belang is, is dat er ook 25 stuks draadloze satelliet-apparatuur in beslag zijn genomen. Onze Uri Rosenthal - die de gewapende opstand altijd een hart onder de riem steekt - heeft maanden terug al eens dit soort communicatie-apparatuur gestuurd naar 'onze' moordende rebellen (6, 11).

Generaal  Mood, het hoofd van de VN-waarnemingsmissie in Syrië, heeft bevestigd dat er gebruik gemaakt is van helicopters door het Syrische leger. Ook zijn er wel meer dan 100 explosies gehoord (1). Zodra de rust is wedergekeerd in Tremseh zouden de waarnemers naar de plaats gaan.Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, de heer Luchashevic (zie afbeelding) zei in een eerste commentaar dat het wel erg toevallig is dat er steeds een bloedbad plaatsvindt zodra de veiligheidsraad samenkomt om een nieuwe resolutie te bespreken voor Syrië (1). Enkele analisten laten hierover ook hun gedachten horen (7,8).


Zouden de opstandelingen er wederom in slagen de publieke opinie naar hun hand te zetten? Zelfs al komen er nu steeds meer geluiden vanuit het dorp zelf dat het juist de opstandelingen zijn die verantwoordelijk zijn voor de neerwaartse geweldsspiraal in Syrië, en zeker niet de overheid?

Laten we hopen dat de VN-waarnemers de vrijheid hebben om werkelijk in gesprek te gaan met de dorpelingen en vrij zijn om dit aan de media door te geven, hoe ongewenst een eventuele boodschap ook mag zijn voor de buitenlandse politiek van de VS, Frankrijk en Engeland en hun vrienden in Qatar en Saudi-Arabië.

Op Youtube circuleren videos van de doden, waarbij het opvalt dat het voornamelijk (jonge) mannen zijn. Dit versterkt de lezing van de overheid dat het vooral leden van het FSA ('Free' Syrian Army) zijn die zijn gesneuveld.

Als je even op twitter zoekt op de naam van het dorp Tremsey dan word je overspoeld door anti-regeringstweets en oproepen voor militair ingrijpen en herhalingen van de westerse propaganda-teksten. Twitter is wat dat betreft ideaal voor het verspreiden van desinformatie (10).

Tariq Ali - van het bovenstaande interview - heeft laatst samen met Noam Chomsky nog een interview gedaan met Julian Assange. Bekijk deze uitzending ook eens als je nog wat tijd over hebt (12).


Update 15 juli 2012:
Inmiddels heeft de VN-waarnemingsmissie meer onderzoek gedaan en het blijkt dat de Syrische overheid grotendeels gelijk heeft gehad met haar beschrijving van wat er gebeurd is in het plaatsje Treimseh. Er zijn voornamelijk gewapende mannen gedood die de meest verschrikkelijke dingen hebben gedaan, volgens bepaalde mannen die hun daden hebben beschreven (13). Zelfs de New York Times heeft moeten toegeven dat er meer sprake is geweest van een veldslag dan een meedogenloos bloedbad.

Wellicht geven ze later nog toe dat de burgers die gedood zijn, vooral gedood zijn door de bendes die al 20 dagen in het dorp bivakkeerden.The Landdestroyer schreef ook een prachtig artikel over de media-waanzin rondom Treimseh. Het blijkt eigenlijk meer een veldslag te zijn geweest dan een bloedbad (14). Hij pleit ervoor dat de oorlogszuchtige taal van Hillary Clinton eens moet stoppen om de waarheid te kunnen toelaten.
VOETNOTEN
(1) http://www.rt.com/news/syria-village-massacre-opposition-076/
(2) http://www.sana.sy/eng/337/2012/07/13/431204.htm
(3) http://www.sana.sy/eng/21/2012/07/13/431278.htm
(4) http://www.presstv.ir/detail/250676.html
(5) Op deze manier kan het Syrische leger ook aan haar wapens komen: ze nemen ze gewoon over van de opstandelingen die hun wapens krijgen uit het buitenland. Zo komen de wapens van de vijanden van Syrië toch in handen van de overheid.The military source mentioned that the seized weapons included 45 machineguns, 13 Nato sniper rifles, 9 RPG launchers, 7 BKC machineguns, 3 mortars, 3 hand-made rockets, 14 pump-action rifles, 10 military pistols, 24 mortar shells, 32 RPG shells, 53 machinegun chargers, 30 sniper rifle chargers, 8 explosive devices, 10 grenades, 150 detonators, 1500 sniper rifle bullets, 5000 BKC machinegun bullets, 4200 machinegun bullets, 500 pistol bullets, 7 gas masks, 5 prism binoculars, 25 satellite wireless devices, 30 shields, in addition to materials for making explosive devices, explosives and large amounts of gunpowder, TNT templates, highly explosive C4 material, a field hospital and an amount of military equipment, stolen cars and registration licenses (bron:  3)
(6) http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/14539_rosenthal_meer_steun_syrische_oppositie/
(7) http://www.presstv.ir/detail/2012/07/13/250754/gangs-after-pressuring-syrian-govt/
(8) http://www.presstv.ir/detail/2012/07/13/250726/armed-gangs-aim-to-tarnish-syrian-govt/
(9) http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/buitenland/11380098/Afschuw-en-beschuldigingen-na-bloedbad-Syri%C3%AB.ece
(10) http://www.informationclearinghouse.info/article31791.htm
(11) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/07/ooggetuige-sharif-oppositie-syrie.html
(12) http://www.versobooks.com/blogs/1043-tariq-ali-with-noam-chomsky-on-the-julian-assange-show
(13) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/07/bekentenissen-van-inwoners-van-al.html
(14) http://landdestroyer.blogspot.nl/2012/07/hillary-clinton-must-resign-op-ed.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten