zaterdag 14 juli 2012

Verzekeringsmaatschappij United India Insurance Co neemt verzekering Iraanse olietankers over

De extreme sancties tegen de oliesector in Iran door de VS en Europa hebben allerlei interessante consequenties. Al eerder werd duidelijk dat landen als Engeland en Italië veel contracten verliezen op Iraanse bodem in de oliesector die worden opgevuld door nieuwe contracten met China, Rusland en India.Sinds de boycot van Iraanse olie per 1 juli 2012 is ingegaan zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande. Een verrassend onderdeel van deze boycot was dat de Engelse verzekeringsmaatschappij voor olietankers (1), die naar verluidt zo'n 85% van de olietankers ter wereld verzekert, niet langer Iraanse schepen wil verzekeren. Olietankers die niet zijn verzekerd kunnen niet uitvaren, waardoor de Iraanse oliesector een stevige slag zou zijn aangedaan.

Ware het niet dat de Europeanen nu ook al hun invloed op deze markt gaan verliezen door hun boycot. Inmiddels is er in het Japanse parlement besloten Iraanse olietankers volledig te gaan verzekeren (2), gaat Iran zelf schepen verzekeren (3) en nu staat er ook een Indische verzekeringsmaatschappij op die bereid is de Iraanse olietankers te verzekeren (4): een interessante groeimarkt die natuurlijk uitermate slecht uitkomt voor de VS en de E.U. die zichzelf met deze boycot economisch in de vingers snijden en bovendien werkt de boycot hierdoor nauwelijks.

bronnen:
(1) http://www.ukpandi.com/about-the-club/
(2) http://www.reuters.com/article/2012/06/20/us-oil-japan-iran-idUSBRE85J09Y20120620
(3) http://english.sahartv.ir/news/iran%E2%80%99s-central-insurance-co.-ready-to-insure-foreign-oil-tankers-official-249
(4) http://www.rt.com/news/us-provoke-iran-strike-180/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten