zondag 1 juli 2012

Het Verdrag van Geneve over Syrië - Wie willen er echt vrede?



Op 30 juni en 1 juli 2012 is er in het Zwitsere Geneve gesproken door de ministers van buitenlandse zaken van de VS, Frankrijk, Engeland, Rusland, China, Turkije, Qatar, Irak en Koeweit over de crisis in Syrië. Er is na de nodige onderhandelingen een verdrag uit voortgekomen waarin alle betrokken partijen zich konden vinden.

Iran is waarschijnlijk niet uitgenodigd (ondanks de wens van Annan en Rusland) omdat de VS dat niet willen. Saudi Arabië was ook niet van de partij, anders zou het wel heel erg anti-Syrische regering worden tijdens de bijeenkomst.

Uiteindelijk werd er gestreeft naar een overgangsregering waarin vertegenwoordigers zouden komen te zitten van de huidige regering, maar ook van de oppositie.

Een prachtig ideaal, maar al eerder is duidelijk geworden dat het gewapende verzet niet zit te wachten op een vredige politieke oplossing: zij willen - eigenlijk net zoals de westerse regimes - een vertraagde staatsgreep. Ik schat de kans dan ook erg klein in dat dit overleg tot iets wezenlijks zal leiden. De Syrische regering en de oppositie had aanwezig moeten zijn, evenals Saudi Arabië en Iran.

De Syrische oppositie is echter nogal ongrijpbaar en ze staan niet bekend om hun bereidwilligheid tot dialoog. Ze spreken liever met geweld en wapens. Reacties van de opposite kun je hieronder in de video bekijken:


Patrick Henningsen van infowars.com brengt in de onderstaande video in herinnering dat het Westen vrij hypocriet is inzake Syrië. Enerzijds praten ze over vredesinitiatieven, anderzijds steunen ze al meer dan een jaar de oppositiemilities in het land en spreken ze over het moeten verdwijnen van de huidige regering en overladen ze het land met vele sancties als dwangmiddel om het land klein te krijgen.



Update 2 juli 2012: Veronika Krasheninnikova stelt dat dit verdrag door de verschillende deelnemers zó anders wordt uitgelegd dat het wellicht wel eens een soort 'no-fly-zone' zou kunnen worden die wordt geïnterpreteerd als het recht om het hele leger van een land te vernietigen, zoals dat destijds in Libië is gebeurd. Laten we hopen dat ze er naast zit (3).

Update 3 juli 2012: Minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov zei dat sommige westerse landen het akkoord van Geneve verdraaien om hun eigen standpunten te kunnen uitdragen. Het verdrag is bedoeld om de strijdende partijen aan te zetten tot dialoog en het beëindigen van de militarisering van het conflict (4,5)

bronnen:
(1) http://www.rt.com/news/syria-summit-geneva-annan-115/
(2) http://www.nu.nl/buitenland/2848649/top-geneve-eens-overgangsregering-syrie.html
(3) http://rt.com/politics/annan-syria-geneva-libya-178/
(4) http://www.sana.sy/eng/22/2012/07/03/429144.htm
(5) http://rt.com/politics/russia-us-syria-geneva-talks-282/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten