dinsdag 19 maart 2013

Syrische bendes zetten nu ook Chemische Wapens in tegen Burgers en Soldaten

In de ochtend van 19 maart 2013 is er rond half acht, volgens de Syrische media een raket afgeschoten die waarschijnlijk gericht was op een militaire post in het dorp Khan al-Asal, nabij Aleppo, vanaf de regio Kfar Dael. Het projectiel kwam zo'n 300 meter van deze post neer en veroorzaakte een sterke chloorlucht die al snel het leven eiste van 25 mensen, en 100 gewonden tot gevolg had.

Jongen in ziekenhuis door chemische aanval nabij Aleppo (1).
In december 2012 had de Syrische overheid al brieven geschreven naar de VN waarin ze haar zorgen uitte over het verstrekken van chemische wapens aan de bendes door landen als Saudi-Arabië en Qatar. De minister van informatie, Omran al-Zoubi, noemde dan ook deze landen tezamen met Turkije en enkele westerse landen als hoofdverantwoordelijken voor deze chemische escalatie (2,3)

Hij herhaalde opnieuw dat de Syrische overheid, nooit chemische wapens zou inzetten in haar eigen land, tegen haar eigen burgers, als ze al in het bezit zouden zijn van chemische wapens.

De bendes hebben afgelopen maanden een chloorfabriek in Oost-Aleppo weten te bemachtigen en volgens de brief aan de VN van december 2012 hebben ze in een Turkse fabriek nabij Gaziantep chemische wapens gemaakt met de bedoeling om de indruk te wekken dat deze wapens door het Syrische leger zouden zijn gebruikt om zodoende een internationale militaire interventie waarschijnlijker te maken (1).

Het is iedere keer weer interessant om te zien hoe onze Nederlandse media hiermee omgaat. Op de dag van deze aanval komt er een teletekst-bericht langs van een vertrekkend NAVO commandant.

Teletekstbericht 19 maart 2013
Terwijl de bendes net een eerste chemische aanval hebben gelanceerd durft meneer Stavridis van de NAVO nog maar eens even te zeggen dat zij eigenlijk wel aan de kant staan van de bendes, eufemistisch opstandelingen genoemd in het bovenstaande bericht. De hoop op een no-fly zone is er ook nog altijd (6). Gelukkig zegt hij er nog wel bij dat er eerst een verzoek dient te komen van de Verenigde Naties. Nou, dat verzoek zal er niet komen, omdat Rusland en China, en bovendien vele landen in de wereld niets zien in het militair ingrijpen in Syrië.

Wat ook een meevaller is, is dat meerdere landen in de E.U. te kennen hebben gegeven niets te zien in het verder opheffen van het wapenembargo tegen Syrië. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Tjechië en Zweden hebben kritiek hierop geuit. Deze landen zijn ook allen lid van de NAVO, waardoor zij toch ook hun stem zullen laten horen indien de NAVO zou besluiten buiten de VN om hun militaire macht in te zetten, zoals ze dat destijds ook in Irak hebben gedaan, zonder enig mandaat van de VN.

Lees meer over de chemische aanval op RT (4) en Press TV (5).

NOTEN
(1) http://sana.sy/eng/337/2013/03/19/473349.htm
(2) http://sana.sy/eng/21/2013/03/19/473367.htm
(3) http://sana.sy/eng/21/2013/03/19/473475.htm
(4) http://rt.com/news/syria-rebels-chemical-aleppo-479/
(5) http://www.presstv.ir/detail/2013/03/19/294369/syria-condemns-militants-use-of-wmd/
(6) http://rt.com/news/nato-syria-contingency-plan-510/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten