zaterdag 2 maart 2013

Irak helpt Syrische overheid met het heroveren van Grenspost

In tegenstelling tot Turkije, heeft Irak geen enkele intentie om de gewapende oppositiebendes in Syrië te steunen. Begin februari werd er vanaf deze blog al bericht over de steun van Irak voor de overheid in Syrië (1). Op vrijdag 1 maart zouden nu zelfs Iraakse troepen en sluipschutters actief militair hebben geholpen om een grenspost aan de Syrisch-Iraakse grens te heroveren, zodat het Syrische leger weer zelf deze post kan bemannen (2).

Iraaks-Syrische grenspost (AFP foto/Str, bron: (2))

Het betreft waarschijnlijk de grenspost Al-Ya'robiya die op donderdagavond volgens het Londense eenmans-persbureau van de Syrische Oppositie, door de Jihad-strijders van Jabhat-Al-Nusra zou zijn ingenomen, maar dus binnen 24 uur weer terug in handen zou zijn van de Syrische overheid. Het Iraakse leger zou ook andere posities van de bendes hebben beschoten op Syrisch grondgebied.

Op vrijdagochtend is er een scud-raket door de bendes van Syrië afgevuurd op de Iraakse provincie Nineveh. Dit was sinds september 2012 niet meer gebeurd. Terwijl Turkije, met veel anti-Assad tam-tam zijn hele grens vol zet met tanks en patriot-afweergeschut gericht tegen de Syrische overheid, pakt Irak het anders aan: zij schieten op de posities die waarschijnlijk verantwoordelijk waren voor de Scud-aanval en helpen vervolgens Assad en het Syrische leger door de grenspost weer te heroveren.

Dat laatste lijkt me heel wat bevorderlijker voor de ontwikkelingen in Syrië dan de agressieve aanpak van de heetgebakerde Erdogan (3). President Al-Maliki van Irak heeft ook gezegd dat hij vreest voor een burgeroorlog in Libanon, sectarisch geweld in Irak en verdeeldheid in Jordanië als de bendes erin zouden slagen een staatsgreep te plegen.

Op een Chinese site werd getwijfeld of de grenspost nu werkelijk was terugveroverd (4).
Zie verder ook (5,6)

Update 4 maart 2013:
Volgens berichten in de Daily Star (7) en via Press TV (8) en de Mediawerkgroep Syrie (9) zijn er maar liefst 42 Syrische soldaten en 7 Iraakse soldaten gedood op Iraaks grondgebied. Zij zouden in een hinderlaag gelopen zijn door Iraakse sympathisanten van de bendes in Syrië. De Syrische soldaten zouden Irak zijn ingevlucht door aanvallen, en de Iraakse regering zou ze hebben opgevangen op humanitaire gronden. Een woordvoerder van de Iraakse overheid zou juist ontkend hebben dat ze partij kiezen in de Syrische oorlog.

Deze ontwikkeling maakt het ook minder waarschijnlijk dat de grenspost daadwerkelijk zou zijn terugveroverd omdat de Syrische soldaten via een andere grenspost werden teruggebracht, nabij de Iraakse stad Akashat. Ook volgens RT (10) hebben Iraakse troepen vooral verhinderd dat de bendes ook de Iraakse zijde van de grenspost van Al-Yarobiya in handen zouden krijgen.

In het artikel van the Daily Star wordt ook gesuggereerd dat de bendes een groot deel van de stad Raqqa, gelegen aan de Eufraat, in haar macht zouden hebben gekregen. Ook werd er gesproken over het overleg dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, heeft gehad met het koningshuis van Saud. Kerry zou kritiek hebben geuit op Rusland, Iran en Hezbollah op het leveren van wapens aan de Syrische overheid, en dat terwijl Saudi-Arabië juist de hofleverancier is van wapens aan de bendes in Syrië, en ook Engeland steeds actiever pleit voor het leveren van wapentuig aan deze groepen. Hoe hypocriet kun je worden, zou je je dan toch kunnen afvragen.Bronnen
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/02/irak-zij-aan-zij-met-syrie-en-ander.html
(2) http://rt.com/news/syria-iraq-border-checkpoint-706/
(3) Ik moet daarbij wel zeggen dat ik hem graag tekeer hoor gaan tegen Israël, zoals toen als reactie op de aanval van Israël op Syrië (http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/02/turkije-verdedigt-syrie-tegen-de.html) en ook als hij moslims verdedigt tegen het 'zionistische geweld', zoals laatst tijdens een bijeenkomst in Wenen (http://www.presstv.ir/detail/2013/03/01/291358/erdogan-zionismbashing-irks-netanyahu/).
(4) http://news.xinhuanet.com/english/world/2013-03/02/c_132203378.htm
(5) http://english.alarabiya.net/articles/2013/03/02/269096.html
(6) http://www.nu.nl/buitenland/3356781/leger-irak-schiet-rebellen-in-syrie.html
(7) http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2013/Mar-04/208789-gunmen-kill-at-least-40-syrians-being-sent-home-from-iraq.ashx#axzz2Mayt5oDw
(8) http://www.presstv.ir/detail/2013/03/04/291901/iraqi-gunmen-kill-42-syrian-soldiers/
(9) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/04/minstens-42-syrische-soldaten-gedood-in-irak/
(10) http://rt.com/news/syria-shrine-sunni-war-784/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten