maandag 25 maart 2013

CIA helpt al langere tijd actief met het doorsluizen van Wapens naar Syrische Bendes

Een artikel in de New York Times (1,2) onthult dat de Amerikaanse CIA al sinds het begin van 2012 actief meewerkt met het transporteren van wapens uit landen als Qatar, Saudi-Arabië voornamelijk via Turkije naar Syrië.

De Gewapende Syrische bendes (Reuters/Mohamed Kaddoor/Shaam News Network/Handout) (3)
Hugh Griffiths, van het Internationale Vredes en Onderzoeksinstituut van Stockholm zegt in de krant dat het een convervatieve schatting zou zijn dat er in zo'n 160 militaire vluchten naar Turkije, zo'n 3500 ton militair materieel is vervoerd. "Een zeer goed geplande en gecoördineerde clandestiene militaire operatie", aldus Griffiths.

Enkele dagen ervoor werd ook al bekend dat de CIA actief spioneert in Syrië en bovendien ook de bendes traint in de edele kunst van het effectief doden.

De CIA zou ook geholpen hebben met de coördinatie van de wapentransporten vanuit Kroatië. Er wordt gesuggereerd dat de CIA zo actief zou hebben meegeholpen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de wapens in de 'verkeerde' handen zouden vallen, omdat ze al wisten dat de dictatoriale staten als Qatar en Saudi-Arabië toch gewoon - net als in Libië - de wapens zouden leveren aan de mensen die ervoor zouden kunnen zorgen dat er een staatsgreep kan plaatsvinden in Syrië.

David Petraeus, de voormalig directeur van de CIA, zou hier uitermate zijn best voor gedaan hebben om de CIA een belangrijke coördinerende rol te geven. Wellicht is er wel een link met de dood van Chris Stevens, de Amerikaanse 'ambassadeur' in het Libische Benghazi?

Wapenhandel floreert in Syrië (4, deze afbeelding is overigens uit de VS)
In het artikel wordt overigens gesteld dat de operaties van de CIA maar een beperkt succes hadden. Volgens twee Islamitische commandanten zijn er de nodige zogenaamde FSA-brigades die zeggen dat ze 'revolutionairen' zijn, maar zich zodra ze de wapens hebben gekregen, onmiddellijk gaan begeven op het gebied van de wapenhandel, om er veel geld aan te verdienen.

Ook wordt er gerelativeerd over de effectviteit van de grote hoeveelheden wapens, maar "ze werken er ook makkelijk een miljoen reeksen aan munitie doorheen in een week of twee" (1).

NOTEN
(1) via http://rt.com/news/cia-arms-smuggling-syria-796/
(2) analyse van Tony Cartalluci over NYT-artikel http://www.presstv.ir/detail/2013/03/25/295176/confirmed-us-shipping-weapons-to-syria/
(3) http://rt.com/news/cia-intelligence-syrian-rebels-704/
(4) Deze afbeelding is afkomstig van http://pragmaticwitness.com/2013/01/04/americans-never-give-up-your-guns/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten