maandag 4 maart 2013

Wekelijks overzicht Ontwikkelingen Syrië vanuit niet-westers perspectief - eind februari 2013
In dit wekelijks overzicht enkele fragmenten uit een interview dat President Assad heeft gegeven aan de Britse Sunday Times (1).  Op de vraag wat hij vindt van de rol van Engeland is hij duidelijk: Engeland heeft een erg destructieve rol gespeeld in het Midden-Oosten in het algemeen en ook nieuw streven ze naar het verder militariseren van het conflict. Ze zijn onbetrouwbaar en zo rondt hij af: je kunt niet verwachten van brandstichters dat ze brandweermannen worden.

President Assad stelt ook dat degene die echt iets voor Syrië willen betekenen hun macht moeten inzetten om een eind te maken aan het smokkelen van terroristen en wapens vanuit Turkije, en verder het financieren van deze bendes door landen als Saudi-Arabië en Qatar.

Daarnaast aandacht voor het vrijmaken van de internationale snelweg tussen Hama en Aleppo door het Syrische leger, waarbij ook de aanliggende dorpen en steden zijn bevrijd van het gewapend tuig. Het zou om meer dan 20 plaatsen gaan langs deze weg.


Ook een reportage vanuit Homs waar nog eens wordt getoond hoe de bendes van gewone huizen van burgers omtoveren in vestingen. Het is daarom een lastige klus voor het leger om zo woning voor woning de bendes te confronteren. Ook uitgebreide beelden van de vele tunnels die door de bendes zijn gegraven om in staat te zijn om allerlei plekken in Homs te kunnen bereiken.

In dit verslag ook tijd voor een vrouw, Sawyer, die in 2007 een interview heeft gehouden met president Assad. Ze vertelt daarbij over hoe Syrië een fenomeen was in de zin van het vreedzaam samenleven van zoveel verschillende geloofsgemeenschappen.

Verderop aandacht voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie die spreekt over de grote aantallen vluchtelingen, waar cijfers worden genoemd als 315.000 vluchtelingen uit Syrië, in Libanon alleen al.

Ban-Ki Moon komt daarna langs, om tegen het einde een reportage te zien over de aanwas van maar liefst 7000 vrijwilligers die het Syrische leger steunen in haar strijd tegen de jihadistische bendes. Daarnaast aandacht voor acties van het FSA om Syrische dorpen nabij de Libanese grens aan te vallen. Dorpen die vooral door Libanezen worden bewoond. Dit zou bedoeld zijn om Hezbollah in de strijd te betrekken.

Hieronder nog een nieuwsbulletin van 4 maart 2013 met daarin o.a. meer over een telefonisch contact tussen Vladimir Putin en Francois Hollande op maandag. Als Putin erin zou slagen Hollande wat minder agressief te maken ten opzichte van de Syrische overheid, dan zou dat een aardige deuk betekenen in de coalitie voor de staatsgreep in Syrië. Het zou mooi zijn als Frankrijk zich ook meer zou inzetten voor een dialoog en minder voor het grenzeloos steunen van de gewapende bendes.


NOTEN
(1) Kijk op http://sana.sy/eng/21/2013/03/04/470326.htm voor een volledig uitgeschreven versie van het interview.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten