zondag 17 maart 2013

Toenemende Spanningen rond Syrisch-Libanese Grens

Al vele maanden horen we verhalen van groepen bendes die vanuit Libanon de Syrische grens oversteken om daar mee te helpen met de vernieling van Syrië. In de verschillende nieuwsbulletins wordt regelmatig gewag gemaakt van het Syrische plaatsje Talkalakh nabij de grens dat wordt gebruikt als een soort van springplank verder Syrië in.

Hoe lang kan Syrië nog accepteren dat er niet alleen grote groepen
gewapende bendes via Libanon het land in blijven stromen,
maar nu zelfs vanuit Libanon op Syrië schieten? (4)

Volgens een bericht (1) van zondag 17 maart 2013 is de situatie nu zo dat er vanuit Libanon zelfs geschoten wordt door de bendes op Syrisch grondgebied. Syrië heeft donderdag 14 maart al aangegeven dat ze nog de grens tussen Libanon en Syrië zal respecteren, maar dat het niet kan toestaan dat er grote hoeveelheden gewapende terroristen steeds maar weer de grens over blijven steken.

Er werd gesteld dat het Syrische leger in staat was de gewapende mannen op Libanees grondgebied op oogafstand te kunnen zien, maar dat ze zichzelf hebben ingehouden om hen niet aan te vallen, maar Damascus heeft te kennen gegeven dat dit niet kan blijven doorgaan als Libanon zelf niet in staat is haar grenzen met Syrië te bewaken.

Hierop heeft vrijdag dan ook de premier van Libanon, de heer Najib Mikati (niet te verwarren met Najib Amhali) gesteld dat ze alles in het werk zullen stellen om de grensregio beter te beschermen (2). Ook President Michel Sleiman heeft hierover gesproken (1,3).

De vraag is echter of het Libanese leger machtig genoeg is om zich te weren tegen die grote toestroom aan gewapende mannen van over de hele wereld richting Syrië, waarbij het noorden van Libanon al sinds lange tijd bekend staat als een extremistisch soennitisch bolwerk.

De president heeft het over het arresteren van mensen die niet mee willen werken. Zouden die bendes daar in Libanon zich inmiddels niet zo sterk wanen dat ze zich niet zomaar meer laten arresteren, en misschien ook wel op Libanese politie of soldaten gaan schieten? We zullen zien hoe dit zich verder allemaal gaat ontvouwen.

Update 18 maart 2013:
Op 18 maart berichtte Press TV (5) over de eerste bombardementen van de Syrische luchtmacht in het grensgebied van Syrië en Libanon. Het was nog niet duidelijk of er ook echt al doelen binnen Libanon zijn geraakt. Er werd gesproken over de mogelijkheid dat het plaatsje in Libanon, Arsal, zou zijn geraakt.

Arsal, een Libanees grensdorp waar veel gewapende bendes zich zouden ophouden (7)
Begin februari heeft het Libanese leger nog opgetreden tegen Arsal, omdat er toen twee militairen zijn gedood. Volgens een bewoner van het nabijgelegen hoofdzakelijk sjiïtische dorpje Laboueh, is Arsal een verzamelplaats geworden van buitenlandse 'Vrije Syrische Leger'-bendes (6).

"Accusing Syrian opposition fighters of infiltrating Arsal, Amhaz said that an ambush of an Army patrol is evidence of foreign elements within the town. “It is clear for us, the Army and many in Laboueh, that there are many members of the Free Syrian Army in Arsal.” (Uit Daily Star Libanon, 5 februari 2013)

Volgens een bericht in de Daily Star van Libanon (7) heeft het Syrische leger op maandag 18 maart twee bombardementen uitgevoerd in de regio's Kherbit Youneen and Wadi al-Khayl zo'n 5 kilometer binnen Libanees grondgebied. De bombardementen zouden alleen tot materiële schade hebben geleid.

Tegen de avond op 18 maart kwam ook de vaderlandse teletekst met een berichtje, waarin vooral de uitspraak van de Amerikaanse woordvoerdster Nuland erg lachwekkend is. Zij stelt dat het onaanvaardbaar is dat de soevereiniteit van een land wordt geschonden. Alsof Israël niet iedere dag met zijn vliegtuigen en drones over Libanon vliegt, en af en toe een paar bommen dropt op Syrisch grondgebied...


Ook genoemd in een Marokkaans forum: http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=4604099

NOTEN
(1) http://www.presstv.ir/detail/293967.html
(2) http://sana.sy/eng/22/2013/03/17/472799.htm
(3) http://www.theaustralian.com.au/news/breaking-news/syria-troop-build-up-on-lebanon-border/story-fn3dxix6-1226599021704
(4) Illustratie afkomstig van http://latuffcartoons.wordpress.com/2012/05/29/cartoon-syria-civil-war-spreading-to-lebanon/
(5) http://www.presstv.ir/detail/2013/03/18/294224/syria-planes-bomb-lebanon-border/
(6) http://www.dailystar.com.lb/News/Politics/2013/Feb-05/205054-army-seals-off-arsal-as-hunt-for-soldiers-killers-intensifies.ashx#ixzz2Nuasx9B1 
(7) http://www.dailystar.com.lb/News/Local-News/2013/Mar-18/210591-syrian-jets-bomb-two-sites-in-east-lebanon-arsal-official.ashx#axzz2NuZYWiqx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten