donderdag 14 maart 2013

Frankrijk en Engeland willen wapens leveren aan Bendes in Syrië, met of zonder steun van de E.U.

Vandaag gaf Laurent Fabius te kennen dat zowel Frankrijk als Engeland nog eenmaal met hun partners in de E.U. zullen overleggen over hun wens om de bendes van Syrië te gaan bewapenen, maar als de E.U. als geheel niet akkoord gaat, doen ze het gewoon op eigen houtje: buiten de veiligheidsraad en ook buiten de E.U. om: de staatsgreep in Syrië moet lukken en daarvoor zijn Engeland en Frankrijk bereid alle internationale regels te breken, ook het bestaande wapenembargo van de E.U.

Minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Laurent Fabius stelt dat
Frankrijk en Engeland hoe dan ook de bendes in Syrië zal gaan bewapenen
Vroeger zou dat een oorlogsverklaring genoemd worden, maar tegenwoordig wordt er gesproken over het 'recht van de oppositie om zich te verdedigen'. We weten inmiddels maar al te goed wat die bendes onder verdedigen verstaan: plunderen, angst aanjagen, moorden op de meest gruwelijke wijzen, terroristische aanslagen op burgers (die niet langer door de veiligheidsraad worden veroordeeld omdat de VS, Frankrijk en Engeland het wel steunt) en vooral alles vernietigen wat een islamitische heilstaat in de weg staat.

Zie ook het Syrisch nieuwsbulletin van vandaag, 14 maart 2013:


Zou er iemand in de E.U. het lef hebben om Frankrijk en Engeland aan te vallen over hun grenzeloze agressieve militaire optreden ten opzichte van de overheid van Syrië? Waarschijnlijk zal het allemaal binnenskamers blijven om maar niet de indruk te wekken dat er onenigheid zou kunnen zijn binnen Europa, de winnaar van de nobelprijs voor de vrede van 2012.

Vooralsnog lijkt onze minister van Buitenlandse zaken niet te zwichten onder de druk vanuit Parijs en Londen  (3). Ook al ben ik vaak kritisch op hem (4), dit keer kan ik hem alleen maar steunen in het willen handhaven van het wapenembargo. Het is echter maar de vraag of hij zijn rug recht durft te houden.

In het Parool (3) lezen we:

"De Fransen en Britten vinden het onaanvaardbaar dat Iran en Rusland maar wapens blijven leveren aan de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl de rebellen geen mogelijkheden hebben om zich te verdedigen, zei Fabius voor de Franse radio."

Zij hebben vast niet gekeken naar de laatste ontwikkelingen in de grensstreek tussen Syrië en Libanon, waar de wapenhandel welig tiert, en er bovendien eerder een overschot lijkt te zijn van lichte wapens in Syrië zelf. Volgens een Libanese wapenhandelaar worden er nu volop lichte wapens uit Syrië weggeloodst om geruild te worden tegen zwaardere wapens (5).

Het wapenembargo omzeilen door alles via Qatar en Saudi-Arabië te laten lopen


Ook vergeten ze even te melden dat landen als Saudi-Arabië en Qatar al twee jaar lang kruiwagens vol met wapens Syrië inrijden, met de hartelijke steun van Turkije. Laatst werd nog eens duidelijk dat er maar liefst 75 vliegtuigen vol met wapens vanuit Kroatië via Saudi-Arabië en Jordanië aan de Syrische bendes zijn geleverd (6). Dit soort eenzijdige propaganda zou er gewoon voor kunnen zorgen dat het haast redelijk gaat klinken dat Frankrijk en Engeland nog eens extra kolen op het vuur gaan gooien in Syrië, onder het mom van hoe: hoe meer wapens hoe meer kans op vrede, of iets in die Orwelliaanse sfeer.

Hieronder nog een analyse van RT van 15 maart 2013:


Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten