zondag 10 maart 2013

Ontwikkelingen in Syrië eerste week van maart 2013: Shamsein overzicht 5

In de onderstaande video een half uur lang een overzicht van allerlei ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden rondom Syrië in de eerste tien dagen van maart 2013, met daarin onder andere de ontvoering van de VN-ers nabij de Golan-hoogten, de wapenleveranciers vanuit het Westen richting de Syrische rebellen en de manier waarop Irak optreedt tegen de bendes vanuit Syrië.Zo hoor je weer allerlei vreemde uitlatingen. Neem nu die gasten die de 21 Fillipijnse VN-medewerkers hadden gegijzeld. Die beweren daar gewoon dat president Assad een handlanger zou zijn van Israël en van de Verenigde Staten. Dan hebben ze toch niet erg goed opgelet de afgelopen 40 jaar, denk ik dan. De FSA-bendes laten zich eerder gebruiken als pionnen in het geopolitieke schaakspel door landen als de VS en Israël.

Opmerkelijk is ook de vrij absurde interpretatie die de leider van de Nationale Doha-Coalitie, Moaz al-Khatib (zie foto hieronder) geeft vanaf 7'. Hij beweert dat de bendes het VN-personeel juist hebben beschermd tegen de aanvallen van het Syrische leger. Deze video laat duidelijk zien dat dat volledig in tegenspraak is met de tekst van de lui van de zogenaamde al-Yarmouk brigade die juist de VN betichtte van samenwerking met het Syrische leger.

Moaz al-Khatib met zijn bendevlag achter hem beweert met een stalen
gezicht op CNN dat bendes VN-waarnemers juist wilden beschermen...
Verderop in de video (rond 13') komt een commandant van de FSA-bendes aan het woord die met prachtige Orwelliaanse termen zegt dat hij veel wapens nodig heeft om het geweld te kunnen stoppen in Syrië. Dat is ook de filosofie van landen zoals het Engelse regime die spreken over het legitieme karakter van het leveren van wapens om het geweld te kunnen beëindigen.

In een blog van Willy van Damme werd een kritische vraag aangehaald van de minister van Buitenlandse zaken van Luxemburg, Jean Asselborn,  die tijdens een EU-overleg gevraagd zou hebben aan Frankrijk hoe het toch mogelijk was dat zij in Mali de moslim-extremisten aanvallen en ontwapenen, terwijl ze die juist in Syrië wel willen bewapenen? (1)

Inmiddels komt er ook steeds meer duidelijkheid over de smerige manier waarop het westen wapens leverde aan de bendes in Syrië via landen als Saudi-Arabië en Qatar (2,3,4).

Diezelfde commandant (zie foto hieronder) hangt ook nog een praatje op over de heldhaftigheid van de Jabhat-al-Nusra 'strijders' en hoe dapper zij wel niet aan de frontlinie vechten.

Commandant FSA-bendes hemelt Jabhat-al-Nusra strijders op
Inmiddels hebben de Verenigde Staten ook toegegeven dat ze actief in de weer zijn met het trainen en bewapenen van de bendes in Syrië. John Kerry heeft dat nu voor het eerst openlijk toegegeven tijdens een bezoekje aan Qatar, het land dat een schoolvoorbeeld is van een zuivere democratie (vanaf 14'). Een analist heeft het over de VS die samen met Saudi-Arabië in bed liggen om samen het internationale recht of grove wijze te schenden door zulke brute inmenging in de binnenlandse situatie in een soeverein land.


Rond 18' krijgen we beelden te zien van een Libanese wapenhandelaar. Hij vertelt dat er sprake is van een twee-richtingsverkeer. Lichte wapens komen vanuit Syrië (omdat er toch genoeg lichte wapens zijn), richting Libanon die vooral worden doorgesluisd naar het noorden van Libanon (Sidon enzo), in ruil voor zwaardere wapens die ze in Syrië weer goed kunnen gebruiken om mensen te doden.

Libanese smokkelaar - tweerichtingenverkeer
Hij vertelt zo dat de mensen in Libanon zich sterk aan het bewapenen zijn omdat ze voelen dat de oorlog van Syrië hun kant op gaat komen, en dan willen ze voorbereid zijn. Hij laat zien hoe de wapenprijzen liggen, waarbij hij een voorbeeld geeft van een deal waarbij 80 AK-47's (Kalashnikovs) werden geruild tegen 2 B10's.

Zo kun je zien dat de wapenleveranties vanuit het buitenland ervoor zorgen dat er volop gehandeld kan worden in deze wapens, en vanwege de agressieve houding van landen als de VS, Engeland en Turkije komen er alleen nog maar meer wapens het land in.

Vanaf 22' wordt er aandacht besteed aan de rol van Irak bij het arresteren van terroristen op Iraaks grondgebied. Er wordt gesproken over 124 man die zijn opgepakt, waarbij ook veel wapens in beslag genomen zijn.

Vanuit Libanon zijn er ook Syriërs die weer terugkeren naar hun huizen in Syrië. Daarvan kun je beelden zien van een grenspost tussen de twee landen vanaf 24'.

Rond 29' zie je beelden van Jabhat-al-Nusra lui die
alcoholflessen kapot gooien in naam van Allah


VOETNOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/03/08/ik-begrijp-jullie-niet/
(2) http://willyvandamme.wordpress.com/2013/03/09/wapens-voor-terreur/
(3) http://sana.sy/eng/22/2013/03/10/471685.htm
(4) http://sana.sy/eng/22/2013/03/10/471729.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten