maandag 4 maart 2013

Iraakse Shiïten beschermen Heiligdom in Damascus

Beelden van uitgebrande bus na aanslag in juni 2012
nabij het heiligdom van Sayidda Zeinab in Damascus (AFP Foto/Louai Beshara, (2))
Het afgelopen weekend lijken de bendes in Syrië erin geslaagd te zijn een grenspost aan de Syrisch-Iraakse grens te veroveren, hierbij zouden tientallen Syrische soldaten de grens met Irak over zijn gevlucht, om later via een andere grensovergang teruggebracht te worden. Deze grenspost hebben ze echter nooit bereikt vanwege een moordpartij door Iraaks-Syrische bendes die daarbij 42 Syrische soldaten inclusief 7 Iraakse soldaten hebben gedood (1).

Op 4 maart 2013 publiceerde RT een artikel waarin aandacht werd besteed aan het bestaan van een militaire eenheid van Iraakse shiïtische moslims die al voor de oorlog naar Syrië zouden zijn gevlucht, die zich ten doel hebben gesteld een heiligdom in Damascus te beschermen (2). Het  betreft hier de tombe van Sayidda Zeinab, de kleindochter van de profeet Mohammed en dochter van Imam Ali, waarvan wordt gezegd dat hij de vader van de sjiïtische tak van de Islam zou zijn.

Opmerkelijk hierbij is dat deze groep weliswaar strijdt tegen de soennitische bendes, maar zich verder ook distantieert van de Syrische overheid van president Assad. Da's ook een dankbaar gebaar: zijn ze opgenomen in Syrië als vluchteling, maar nu steunen ze niet eens de president die hen heeft opgevangen. Wat dat betreft zijn de Palestijnen in Syrië een stuk loyaler.

Update: via de Mediawerkgroep Syrië kwam ik achter beelden van een sjiïtische moskee die door bendes werd opgeblazen. Bekijk de bijbehorende video via (3).

VOETNOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/03/irak-helpt-syrische-overheid-met-het.html
(2) http://rt.com/news/syria-shrine-sunni-war-784/
(3) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/06/terroristen-blazen-sjiitisch-schrijn-op-video/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten