dinsdag 19 maart 2013

Ghassan Hitto, genaturaliseerde Amerikaan, nieuw gekozen Leider Syrische Oppositie Coalitie

In Libië hebben we ook al te maken gehad met nieuwe 'leiders' die hun wortels hadden in de Verenigde Staten, en die trend mogen we nu ook weer aaanschouwen met de 'verkiezing' van een tot Amerikaan genaturaliseerde Syriër, Ghassan Hitto, tot leider van een soort 'overgangsregeringscoalitie'. Vanzelfsprekend is dit weer gebeurd buiten Syrië, en ook zonder enig democratisch proces, dit keer in het Turkse Istanbul.

Ghassan Hitto, Amerika's keus voor nieuwe Leider van Syrië
Neil Clark vat het proces scherp samen (1): De rol van de gekozen Syrische oppositieleider Hassan Hitto is om de Amerikaanse agenda te volgen, welke inhoudt het openen van de Syrische markt voor de multinationals van de VS en het doorsnijden van de banden tussen Iran en Hezbollah.

Het is me nu niet helemaal duidelijk of deze man nu een opvolger is van Moaz Khatib, de leider van de Doha-coalitie. Zijn er wellicht twee oppositieleiders in ballingschap, of is Moaz alweer bedankt? Wordt nog vervolgd. Voorlopig houden we deze Texaan Hitto in de gaten.

Update 24 maart 2013: Twee interessante ontwikkelingen. Ten eerste accepteert het FSA (Vrije Syrische Leger) deze Ghassan Hitto niet als hun vertegenwoordiger, en ten tweede blijkt Moaz Khatib zijn baan aan de wilgen te hangen als leider van de Doha-coalitie, wat schijnbaar toch ook tegelijkertijd naast die 'overgangsregering' van Istanbul kan bestaan. Kortom: het blijft een zootje wat betreft al die door Qatar en het westen opgezette overgangsregeringen in ballingschap (2,3).

Update 8 juli 2013: Inmiddels houdt Ghassan Hitto het ook weer voor gezien. Hij zou vooral gesteund zijn door Qatar en hij wordt nu opgevolgd door ene 'Ahmad Assi Jarba', die vooral de steun geniet van Saudi-Arabië. Laten we eens kijken hoe lang deze Jarba het vol houdt. Hieronder enkele afscheidswoordjes van onze Hitto, die ooit nog eens Moaz Khatib genoemd werd in een metro-artikeltje (4).Ahmad Jarba is hier te zien naast die gezellige vrouw daar rechts. Hieronder nog een fotootje van hem die de BBC plaatste op 8 juli 2013:
NOTEN
(1) http://rt.com/op-edge/syrian-opposition-interim-pm-507/
(2) http://www.presstv.ir/detail/2013/03/24/295029/fsa-refuses-to-recognize-opposition-pm/
(3) http://www.presstv.ir/detail/2013/03/24/295025/syria-opposition-coalition-chief-resigns/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten