vrijdag 22 maart 2013

De Delftse Jugend Jihadbeweging

Donderdag 21 maart 2013 is er in Damascus weer eens een zelfmoordterrorist geweest die zichzelf heeft opgeblazen. Dit keer in een moskee waar hij 49 andere mensen ook mee de dood in heeft gejaagd, waaronder de geestelijke Dr. Mohammad Said Ramadan al-Bouti (1).

Jihadvlag met daar doorheen een shot op Delft

Het zijn wellicht dit soort klusjes die door de Delftse Jihadbeweging kunnen worden uitgevoerd. Inmiddels zijn er al twee van deze beweging omgekomen in hun islamitische strijd voor de pure islam in Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Syrië stelde dat dit soort aanslagen waarbij moslims andere moslims genadeloos doden, gericht zijn op het populariseren van het zogenaamde 'takfiri-denken' (2).

Onder het woord takfiri wordt verstaan dat bepaalde moslims die vooral gelieerd zijn aan de extremistische wahabistische tak van de Islam vinden dat andere moslims eigenlijk maar nep-moslims zijn, en het daarom verdienen gedood te worden.

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat het niet alleen gaat om Mourad D en Sofian (3) uit de Delftse 'Jihaat'-club, maar dat er mogelijkerwijs wel een twintigtal moslims naar Syrië zijn getrokken om daar oorlog te voeren. Een Australische wet stelt dat mensen die in het buitenland gaan strijden tegen een legitieme overheid een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar kunnen krijgen. Ik vrees dat wij in Nederland niet zulke wetgeving hebben.

Nee, Nederland steunt juist vooral deze manier van denken, namelijk het demoniseren van de Syrische regering en het Syrische leger, en het ophemelen van het gewapende verzet (4). Ook IKV Pax Christi en Oxfam Novib staan aan dezelfde kant als deze Delftse jihadististische jongeren (5).


Update 27 maart 2013
Via de mediawerkgroep Syrië is er een bericht van burgemeester G. Verkerk te lezen (dd. 26-3-2013) die gericht was aan de gemeenteraad rondom het onderwerp van de Delftste Jihadstrijders (6).

Rondom het schrijven van het artikel over het plaatsen van een verkeerde foto boven een krantenartikel van de metro kwam ik een interessant stuk tegen over de profilering van veel Nederlandse jongeren die oorlogje gaan spelen in Syrië (7). Het lijkt vooral te gaan om werkloze arabisch sprekende jongeren die laag opgeleid zijn. Dit beeld zien we overigens ook terug bij veel mannen in Syrië zelf ook, waarbij het vooral de lager opgeleide plattelanders zijn die vechten, vaak samen met mensen uit het criminele circuit (8).

NOTEN
(1) http://sana.sy/eng/21/2013/03/22/473848.htm
(2) http://sana.sy/eng/21/2013/03/22/473923.htm
(3) http://nos.nl/op3/artikel/487206-nog-een-nederlandse-jihadstrijder-in-syrie-omgekomen.html
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/03/nederland-steunt-terroristen-in-syrie.html
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/01/oxfam-novib-en-ikv-pax-christi-steunen.html
(6) http://mediawerkgroepsyrie.files.wordpress.com/2013/03/brief-gemeente-delft-inzake-jihadstrijders-in-de-media.pdf
(7) http://www.metronieuws.nl/nieuws/wie-zijn-die-nederlandse-jihadstrijders-in-syrie/SrZmcm!6L1Oxf9Jzv2gg/
(8) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/in-syrie-is-er-vooral-een-strijd-tussen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten