woensdag 27 maart 2013

Metro plaatst per ongeluk verkeerde foto boven artikel over Syrië en Jihadstrijders

Het dagblad Metro heeft op 27 maart 2013 een foutje gemaakt in een artikel over Syrië. Bij het artikel 'Jihadstrijders in Syrië moeten naar huis gaan' (1), stond een foto geplaatst van Ghassan Hitto (2), de Texaans-Syrische voorzitter van de Istanbul-coalitie (die overigens niet wordt erkend door het Vrije Syrische Leger in Syrië zelf).

Onder de foto wordt de naam van Moaz al-Khatib genoemd, en verder in de tekst wordt hij ook alleen  aangehaald, deze voormalige leider van de Doha-coalitie, eufemistisch ook wel de Syrische Nationale Coalitie genoemd, die op 24 maart is opgestapt (3). Ghassan Hitto's naam komt niet voor.


Je kunt het de metro-journaliste Charlotte Boudesteijn ook niet echt aanrekenen, omdat het ook zo'n rommeltje is binnen die oppositiegroepen van Syrië. Net zoals het ook een rommeltje is binnen al die bendes die in Syrië aan het vechten zijn.

In het artikel wordt al-Khatib aangehaald - die gewoon zonder enig democratisch proces door de Arabische Liga is neergezet als vertegenwoordiger van Syrië binnen de Arabische Liga - die gezegd zou hebben dat de buitenlandse jihadstrijders maar beter thuis moeten blijven. 

Als dat werkelijk zou gebeuren dan is de strijd in Syrië binnen enkele weken waarschijnlijk ten einde, omdat een groot deel van de bendes die in Syrië vechten bestaan uit buitenlandse jihadstrijders. Laatst somde de mediawerkgroep Syrië nog 30 landen op waar vandaan er jihadisten komen om te doden in Syrië (4).

Als hij daarbij ook nog eens zou oproepen tot het verdwijnen van de Syrische jihadisten uit de strijd, dan komt er snel een einde aan het bloedvergieten in Syrië. Jammergenoeg roept hij niet op tot een dialoog tussen de strijdende partijen, maar roept hij op om de noordelijke strook van Syrië te laten beschermen door de Patriots die daar in Turkije alweer een poos niets staan te doen.

Intussen heeft de Arabische Liga ook weer eens opgeroepen om het conflict in Syrië toch nog maar eens extra te militariseren door nog eens extra wapentuig naar de bendes in Syrië te transporteren, vast opnieuw begeleid door onze Amerikaanse vrienden van de CIA, zoals laatst bleek uit een artikel van the New York Times (5).

Update 28 maart 2013: Via twitter had ik de metro-journaliste op de hoogte gebracht van dit artikel en de dag erop is de foto van Ghassan Hitto vervangen door een foto van Moaz al-Khatib, met zijn mond wijd open, wellicht symbolisch voor de openheid van de grenzen tussen Turkije en Syrië voor de islamisten vanuit de hele wereld.

VOETNOTEN
(1) http://www.metronieuws.nl/nieuws/jihadstrijders-in-syrie-moeten-naar-huis-gaan/SrZmcA!uyzjuZ0mNs1UM/
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/03/hassan-hitto-genaturaliseerde-amerikaan.html
(3) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/25/complete-leegloop-en-chaos-bij-syrische-nationale-coalitie/
(4) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/25/jihadisten-uit-de-hele-wereld-vechten-in-syrie-overzicht/
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/03/cia-helpt-al-langere-tijd-actief-met.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten