zondag 14 oktober 2012

Analyse van NOS-reportage over Aleppo op 14 oktober 2012

Op de avond van 14 oktober werd door de NOS een reportage getoond over Syrië. In deze reportage van 1'10" werd verteld hoe het Syrische leger een wijk in Aleppo zou hebben beschoten met artillerievuur. Ook komt Human Rights Watch aan het woord die spreekt over het gebruik van clusterbommen door het Syrische Leger. Er wordt zelfs gesproken over een mogelijk neergehaalde straaljager.


Een rode draad van de blog die je momenteel leest, is dat er zeer kritisch wordt gekeken naar de manier waarop informatie wordt verstrekt over Syrië door de westerse landen. Het Westen is immers gefocused op een niet-democratische, gewelddadige staatsgreep in Syrië via hun bendes. Ze hebben er dan ook profijt van om zo negatief mogelijk te spreken over de Syrische regering en de gewelddadigheden van de gewapende bendes zoveel mogelijk te negeren.

Als we vanuit zo'n blik kijken naar de bovenstaande reportage dan zien we het beeld van een vernielde straat, waarbij in het begin een man wegrent met een baby in zijn hand. Die man deed me overigens denken aan die man die bij elkaar gefotoshopped was onder soortgelijke omstandigheden (1). Tegelijkertijd zie je ook mensen gewoon redelijk ontspannen langs de kant van de weg staan. Er wordt ook gezegd dat er twee mensen zijn omgekomen. Als je kijkt naar hoe het eruit ziet, dan valt dat eigenlijk ook wel mee.

Zoals laastst op 11 oktober een Libanese generaal nog zei: de bendes zijn nooit met open armen verwelkomd in Aleppo, simpelweg omdat ze zich zeer onbeschoft hebben gedragen. Ze kwamen niet voor de burgers, maar vooral voor zichzelf. Steeds meer gewone Syrische burgers hebben hun buik vol van al die gewapende bebaarde mannen die Syrië nog meer in de afgrond willen storten.


Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het zogenaamd neerhalen van een Syrische straaljager nabij Aleppo. Hierbij werd het commentaar geleverd dat het via de sociale media werd verspreid. In het verleden zijn er heel veel filmpjes verspreid door de 'sociale media' die compleet nep waren, danwel uit een hele andere context waren gehaald. Bijvoorbeeld beelden van een Iraanse aardbeving die werden gebruikt als zijnde beelden van een artillerie-beschieting door het Syrische leger. Het is dan ook maar zeer de vraag of die beelden werkelijk juichende Syriërs van half oktober 2012 weergeven.

Dan wordt er in die reportage van ruim een minuut ook nog even vliegensvlug stilgestaan bij het zogenaamde gebruik van clustermunitie door het Syrische leger. Ik heb het nog even opgezocht, en inderdaad heeft Syrië, net als de VS en Israël het verdrag tegen het gebruik van clustermunitie niet ondertekend. Syrië ontkent op 15 oktober dat het leger clustermunitie heeft gebruikt. Syrië ontkent zelfs dat ze ook maar in het bezit zijn van clustermunitie (6, 7, 8).  Gaddafi zou destijds ook clustermunitie hebben gebruikt, maar later bleken die bewijzen flinterdun. De Fransman van Human Rights Watch stelt ook nog heel dramatisch dat de clustermunitie is gebruikt tussen twee scholen in.

Rebellen gebruiken scholen als legerbasis (4)

Inmiddels is wel bekend dat de gewapende bendes scholen gebruiken als een soort van legerbasis. Ik heb daarover al eerder bericht op deze site (2,3). Je kunt je misschien nog de groepsexecutie herinneren op een schoolplein in Aleppo door de 'vrienden' van Erdogan en de Europese 'Nobelprijs voor de vrede' Unie (4).

Het gaat slecht met de rebellen in Syrië, en dat is slecht nieuws voor de EU, Turkije en de VS. Het lijkt er dan ook op dat ze alles uit de kast gaan halen om toch nog het publiek klaar te kneden voor een militaire invasie in Syrië zelf. De troepenverzamelingen aan de Turkse en Jordaanse grens zijn wat dat betreft omineus (5).

Het is wachten op de berichten dat de broer van Assad kokend water over zijn bediende gaat gooien of dat de soldaten van het Syrische leger rebellenvrouwen verkrachten met viagra-pillen van Assad. De chemische wapens-troef zal waarschijnlijk ook binnenkort weer uit de hoge hoed komen. De tijd dringt namelijk. Nog even en er is geen enkele rebel meer over in Syrië.

Ter afsluiting nog een filmpje van de helden van Europa:


SYRISCHE NOTEN

2 opmerkingen:

  1. HRW als spreekbuis van de imperialistische landen die Syrië een "regime change" willen opleggen, voeren de oorlogspropaganda op, ondermeer via dit soort beschuldigingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Rob, er worden zo smerige spelletjes gespeeld. Ook al zegt Syrië dat ze helemaal niet in het bezit zijn van clustermunitie krijgt dat geen aandacht op teletekst. De negatieve beelden zijn alweer gebrand op het netvlies van de argeloze nieuwskijker.

      Verwijderen