vrijdag 5 oktober 2012

De tweede Mortier op Turks Grondgebied - De Yayladagi Boerderij

Twee dagen nadat de eerste mortieren terechtkwamen in het Turkse grensplaatsje Akçakale is er opnieuw een mortiergranaat geland op Turks grondgebied. Dit keer in de provincie Hatay, bij het plaatsje Yayladagi. Dit keer waren er geen doden bij gevallen. Turkije heeft ook nu weer gereageerd door ook Syrische doelen te bestoken (1,5).

Opmerkelijk is de stilte in de Syrische internetmedia over de grensincidenten met Turkije. Daar zijn vooral de gebruikelijke berichten over wijken in Aleppo die van terroristen worden ontdaan, tezamen met allerlei ontwikkelingen en gevechten in andere delen van het land. Ik kwam een bericht tegen op Breaking News waar werd verwezen naar de persconferentie van de Syrische VN-gezant Ja'afari (2,3).Omdat er nog steeds geen officiële Syrische bekendmakingen lijken te zijn, is het veel te vroeg om zomaar aan te nemen dat de mortieren die gericht zijn op Turkije ook werkelijk door het Syrische leger zouden zijn afgevuurd. Het is immers veel logischer om te veronderstellen dat de gewapende bendes de spanning proberen te laten oplopen in de hoop Turkije te verleiden tot het binnenvallen van Syrië.

De bendes lijken namelijk aan de verliezende hand te zijn in Aleppo, en in vele delen van het land. Het betrekken van Turkije, en daarmee misschien de NAVO is een troefkaart die ze graag zouden willen spelen.  Het is inmiddels bekend dat ze in het bezit zijn van dit soort wapens die hoofdzakelijk via Turkije, Syrië zijn  binnengeloodst. Hoe waarschijnlijk is het dat het Syrische leger - als ze al verantwoordelijk zouden zijn voor die eerste mortieren - twee dagen later opnieuw mortiergranaten zouden laten terechtkomen in Turkije?

Yayladagi blijkt ook geheel ergens anders te liggen dan Açtakale, namelijk veel westelijker in de Hatay-provincie. Een gebied dat we kennen van de stad Antakya, oftewel Hatay-stad. Een stad waar het gonst van de gewapende opstandelingen (4).De kans lijkt me erg groot dat Erdohan goed weet dat het zeer waarschijnlijk de gewapende bendes zijn die de Turkse gebieden bestoken, maar hij gebruikt ze om het tij te keren, waardoor het Syrische leger mogelijk niet alleen de gewapende bendes, maar ook het Turkse leger tegen zich krijgt.

Laten we hopen dat het allemaal niet zo ver gaat komen en dat de wereldopinie gaat doorkrijgen dat Turkije vooral te maken heeft met de effecten van hun terroristensteunbeleid waardoor de bendes de wapens hebben om Turkije nu ook met mortieren aan te vallen.

Update 6 oktober 2012: Inmiddels zou er op zaterdagochtend 6 oktober opnieuw een mortier zijn terechtgekomen op Turkse bodem. Dit keer nabij de plaats Guvecci, eveneens in dezelfde Hatay-provincie. Ook nu heeft Turkije weer met wapengekletter gereageerd (6). De gewapende bendes staan al niet bekend om hun grote intelligentie, maar door zoveel mortieren op Turkije af te schieten in korte tijd, wordt het natuurlijk steeds aannemelijker dat zij achter de recente aanvallen zitten.

VOETNOTEN
(1) http://rt.com/news/turkey-return-fire-syria-771/
(2) http://breakingnews.sy/en/article/8329.html
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/jaafari-syrie-heeft-haar-excuses-niet.html
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/fsa-terroristen-zeer-ongewenst-in.html
(5) http://www.presstv.ir/detail/2012/10/05/265152/turkey-not-far-from-war-with-syria/
(6) http://rt.com/news/turkey-return-fire-syria-771/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten