maandag 8 oktober 2012

Het Libische Bani Walid opnieuw de Pineut

Een van de kenmerken van de nieuwe 'democratie' in Libië is dat er geen partijen mogen zij die het Jamahiriya gedachtegoed van Gaddafi verdedigen. Mensen die nog warme gevoelens hebben bij de tijd dat er rust, welvaart en vrede heerste in het Gaddafi-tijdperk Libië, zijn niet populair bij de voormalige gewapende bendes die de macht hebben overgenomen.

Mensen uit Bani Walid demonstreren in Tripoli
tegen de nieuwe belegering van  Bani Walid (foto van (1))

Een van de bastions van het Gaddafi van Libië is de stad Bani Walid ten zuid-oosten van de hoofdstad Tripoli. Naast Sirte en Sabha hebben zij zich het langst weten te verzetten tegen de door de NAVO-geleidde agressie.

De inwoners van Bani Walid zijn nog altijd Gaddafi-gezind en vooral tegen de nieuwe machthebbers, en hebben het dan soms ook zwaar te verduren omdat ze weigeren de nieuwe leiders te erkennen. De groene vlag wappert er nog en dat stoot tegen het zere been van bijvoorbeeld de bendes uit Misrata.

Afgelopen week is er door de nieuwe overheid (die zich tegenwoordig het General National Congress noemt) besloten dat er nu toch eens opgetreden moet worden tegen Bani Walid. Wat er vervolgens gebeurde was dat de aanvoerswegen naar Bani Walid werden bezet door de verschillende bendes, waardoor er nu een tekort is ontstaan aan voedsel, brandstof en medicijnen in de stad.

De aanleiding voor deze actie is dat de overheid de moordenaars willen oppakken van de jongeman die  Muammar Gaddafi zou hebben gevangen genomen (en mogelijkerwijs meegeholpen heeft aan zijn dood), een zekere Omran Shaaban. Ook zouden andere gevangen vrijgelaten dienen te worden volgens de nieuwe 'overheid'.

Veel van de gewapende bendes zijn naar de poorten van Bani Walid gekomen om de inwoners te vragen de stad te verlaten zodat ze geen gevaar zouden lopen indien er vuurgevechten zouden gaan onstaan. Volgens het bericht op RT (1) zou hieraan geen gehoor gegeven zijn door de inwoners die hun huizen niet wilden verlaten.

Nog altijd zouden er veel mensen die de voorgaande regering steunden, in gevangenissen onder slechte omstandigheden leven (2).Zie ook een bericht in de Belgische website De Wereld Morgen van 7 oktober (3). Meer achtergronden over de belegering van Bani Walid op Worldmathaba (4,5).

Update 20 oktober 2012:


BRONNEN
(1) http://rt.com/news/bani-walid-libya-gaddafi-859/
(2) http://rt.com/news/libya-prisons-revolutionary-brigades-985/
(3) http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/10/07/humanitaire-crisis-dreigt-in-belegerde-libische-stad-bani-walid
(4) https://worldmathaba.net/items/1798-mainstream-analyst-gaddafi-government-beacon-of-light-compared-to-nato-rebel-government
(5) https://worldmathaba.net/items/1797-the-siege-of-bani-walid-by-nato-s-collaborators

Geen opmerkingen:

Een reactie posten