woensdag 3 oktober 2012

Turkije bombardeert doelen in Idleb in Syrië

Op 3 oktober 2012 heeft Turkije in reactie op een inslag van een granaat vanaf Syrië in het Turkse plaatsje Akcakale,  een bombardement uitgevoerd in de provincie Idleb in Syrië (1,2,3,5).

Beeld van Akçakale nadat drie mortieren per ongeluk door
het Syrische Leger op deze grensplaats waren terechtgekomen (afkomstig van 2)Laten we hopen dat dit niet gaat escaleren. De NAVO-landen zoeken natuurlijk wel een excuus om hun Rebellen in Syrië te ondersteunen met hun machtige wapens. Verder gaat het allemaal niet zo best met hun gewapende mannen: het syrische leger dringt ze steeds verder terug en ze kunnen vooral alleen nog maar meer vernielen in het land. Zo waren er vandaag ook weer een drietal gruwelijke bomaanslagen in Aleppo (4), welke vast weer niet door de veiligheidsraad worden veroordeeld.De Turkse overheid beschuldigt de Syrische overheid ervan dat zij de granaten hebben afgevuurd op Turkije, waarbij 5 mensen zouden zijn omgekomen (2). Het is echter nog onduidelijk wie er achter deze aanval zat vanuit Syrië. Het Syrische leger lijkt er weinig voordeel uit te kunnen halen om Turkije te gaan aanvallen, en de Rebellen - in al hun wanhoop - hebben er erg veel bij te winnen om Turkije te betrekken in de strijd in Syrië.

Tegelijkertijd is het ook bekend dat de bewoners in de Turkse grensstreek verre van enthousiast zijn over het standpunt van hun regering ten aanzien van Syrië (6). Zij vinden het over het algemeen niet prettig dat hun land als trainings- en opknapplek wordt gebruikt voor allerlei gewapend tuig dat in Syrië onrust en dood zaait.

Update 4 oktober 2012: Volgens de Russische minister Lavrov van Buitenlandse zaken zou de Syrische overheid hebben toegegeven dat er sprake is geweest van een tragische vergissing.

Sergey Lavrov also informed that Damascus has already contacted Moscow on the matter of the border incident on Turkish border and assured the mortar shelling was a “tragic casualty.” (7)

Dus lijkt het erop dat het toch niet de bendes zijn geweest die achter deze actie hebben gezeten, maar dat het gaat om een vergissing van het Syrische leger.

In een blog van Willy van Damme (8) kunnen we ook lezen over het belang van de grenspost Tal Abyad, die vlakbij het getroffen dorpje Akçakale ligt (zie hieronder). Tal Abyad is de naam van de Syrische regio in het roze dat grenst aan Turkije.Het Turkse leger heeft meerdere malen met mortieren geschoten op het Syrische leger. Je zou haast denken dat ze willen voorkomen dat het Syrische leger deze grenspost weer in handen zou krijgen.

VOETNOTEN
(1) http://breakingnews.sy/en/article/8275.html
(2) http://rt.com/news/turkey-strike-syria-shelling-612/
(3) http://www.presstv.ir/detail/2012/10/03/264815/turkey-hits-syria-targets-in-titfortat/
(4) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/10/03/vijf-bomaanslagen-in-aleppo-eisen-tientallen-doden/
(5) http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/10/03/turkije-valt-syrische-doelen-aan/
(6) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/fsa-terroristen-zeer-ongewenst-in.html
(7) http://rt.com/news/turkey-syria-shelling-dead-631/
(8) http://willyvandamme.wordpress.com/2012/10/04/naar-escalatie-van-de-syrische-burgeroorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten