zaterdag 6 oktober 2012

NAVO-Granaten afgevuurd vanuit Syrië op Turkije? Een Misleidend Bericht, of toch niet?

Op 6 oktober 2012 kwam het bericht naar buiten dat er in een Turkse krant gesteld zou zijn, dat de mortieren die op de Turkse plaats Akçakale waren terechtgekomen op 3 oktober j.l. van NAVO-makelij zouden zijn.

Als dit zo zou zijn dan zou dat hebben ingehouden dat deze mortieren zouden zijn afgeschoten door de FSA-bendes, en niet door het Syrische leger, aangezien die geen NAVO-wapens zouden gebruiken.Via een Duitse (1) en een Engelstalige site (2) werd deze informatie naar buiten gebracht. Via de laatste was er ook een link te vinden naar het oorspronkelijke Turkse artikel op de website van Yurt (3). Ik spreek geen woord Turks, maar als je de google-vertaler aanzet op het desbetreffende artikel dan wordt wel duidelijk dat er - buiten het feit dat er slecht wordt vertaald - niet gesproken wordt over een NAVO-mortier (4) of iets in die geest.

Het lijkt me dan ook het meest waarschijnlijk dat dit een misleidend bericht is, en dat er vooralsnog geen bewijzen zijn voor of tegen het gebruikt zijn van NAVO-mortieren op het Turkse Akçakale (5).

Update
Inmiddels heeft ook SANA het bericht overgenomen (6), en omdat ze vaak moeilijk te bereiken zijn heb ik er een kopie van gemaakt op (7). In dat artikel wordt ook gezegd dat de hoofdredacteur van de krant Yurt, de heer Merdan Yanardag, van anonieme bronnen heeft gehoord dat Turkije zelf de mortieren heeft geleverd aan de FSA-bendes.

Dat de FSA-bendes volop wapens krijgen vanuit Turkije is natuurlijk geen geheim. Zou Turkije nu echt zo dom zijn geweest om NAVO-mortieren mee te geven aan die FSA-bendes?Klaarblijkelijk gaat het om twee artikelen: eentje waarnaar ik boven heb verwezen waarin niets lijkt te staan over NAVO-mortieren, en nog een ander hoofd-redactioneel artikel. Inmiddels heb ik ook waarschijnlijk dit tweede Turkse artikel kunnen traceren, van Merdan Yanardag, dat gedateerd is op 5 oktober 2012 (8).

In dat artikel wordt wel gesuggereerd dat Turkije zelf verantwoordelijk is voor de mortieren die op haar grondgebied zijn neergekomen omdat zij deze mortieren hebben geleverd aan de bendes van het zogenaamde 'Vrije Syrische Leger'.

Update 9 oktober 2012: Inmiddels heeft RT het verhaal van de redacteur van Yurt ook geplaatst op haar website (9). Laten we hopen dat er in de nabije toekomst meer concrete bewijzen komen voor het eventuele gebruik van NAVO-mortieren bij de aanvallen op Turkije.

VOETNOTEN
(1) http://alles-schallundrauch.blogspot.de/2012/10/die-granaten-auf-die-turkei-sind-nato.html
(2) http://www.syrianews.cc/syria-the-grenades-on-turkey-are-nato-ammunition
(3) http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/turkiye-suriyeyi-bu-sabah-da-vurdu-h20282.html
(4) Het woord mortier wordt grappig genoeg vertaald met 'schelp'. Het woord NAVO of wat er op lijkt komt er niet in voor, noch in het Turks, Engels of Nederlands.
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/jaafari-syrie-heeft-haar-excuses-niet.html
(6) http://208.43.232.81/eng/22/2012/10/06/445523.htm
(7) http://syria-sana-backup.blogspot.nl/2012/10/yurt-newspaper-erdogans-government.html
(8) http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=48330&ref=bm
(9) http://rt.com/news/nato-mortar-syria-turkey-954/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten