donderdag 18 oktober 2012

Tirade tegen Syrië, Hezbollah en Iran door Likoed VVD'er Tom Struick van Bemmelen

Op 18 oktober 2012 kwam ik in de lokale krant 'De Gelderlander' een vrij ophitsend opiniestuk tegen, van de voorzitter van de Nederlandse Likoedpartij, de heer Tom Struick van Bemmelen. Hij is eerstekamerlid geweest voor de VVD. Hieronder volgt een analyse van dit artikel (1,2).

Tom Struick van Bemmelen
Afbeelding afkomstig van zijn facebookpagina
Als de voorzitter van de Nederlandse (Israëlische) Likoedpartij gaat spreken over het Midden Oosten, kun je ongeveer wel inschatten wat voor soort relaas er gaat komen. Het zorgwekkende van dit uiterst pro-Israëlische en anti-Iraanssyrische betoog is wel dat het aardig overeenstemt met de officiële visie van de Nederlandse regering, welke wordt verwoord door de op het moment van schrijven nog demissionaire, half-Joodse minister van buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal (3).

TWEEDE WERELDOORLOG
Laten we eens gaan kijken wat meneer Struick van Bemmelen te vertellen heeft in zijn stuk 'Syrië heeft altijd foute vrienden gehad'. Hij start met een historische introductie vanuit de Tweede Wereldoorlog. Een retorische techniek die wel vaker wordt toegepast om het Israëlische beleid te ondersteunen. Een gruwelijke SS-er, Alois Brunner, wordt aangehaald die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de deportatie van 140.000 Joden naar Auschwitz. Deze Brunner zou na de oorlog zijn gevlucht en zijn opgevangen in Syrië die weigerde de man uit te leveren aan Duitsland. De Israëlische Mossad is er via enkele bombrieven in geslaagd zijn arm en zijn oog uit te schakelen.

30.000 ONSCHULDIGE BURGERS
Na deze introductie lanceert hij zijn eerste tenenkrommende stelling:
"De Syrische regering, die tijdens de anderhalf jaar durende opstand in Syrië meer dan 30.000 onschuldige burgers heeft vermoord, heeft altijd foute vrienden gehad."

De 'onschuldige burgers' die door de Syrische Regering zijn vermoord,
aldus de heer Struick van Bemmelen
Ik ga me dan toch afvragen waar de heer Struick van B. (in het vervolg SvB.) geweest is het afgelopen anderhalf jaar. Het mag toch inmiddels wel duidelijk zijn dat er hoofdzakelijk doden zijn gevallen onder het Syrische leger en de politie, en natuurlijk onder al die leden van de gewapende opstand. Syrië heeft er geen enkel belang bij om burgers te gaan doden. Zij richten zich op het wegjagen en doden van de gewapende bendeleden van de straten van Syrië zodat het volk weer rustig kan ademen. Natuurlijk zijn er ook veel burgerslachtoffers gevallen in de strijd, zoals gisteren nog de 18-jarige Pascal (10); SvB spreekt alsof de bendes van het zogenaamde Vrije Syrische Leger (FSA) hun wapens nooit hebben gebruikt.

PALESTIJNSE TERREUR
Dan wordt de link met de Palestijnen erbij gehaald. Syrië is altijd een warm pleitbezorger geweest voor de Palestijnse zaak en dat is ze nog steeds. Dat is natuurlijk een doorn in het oog van Israël, waarbij SvB zijn pijlen richt op de PFLP, het Volksfront voor de bevrijding van Palestina, en wat voor aanslagen ze wel niet allemaal hebben gepleegd en dat ze hun hoofdkantoor mochten hebben in de Syrische hoofdstad Damascus.

Ahmed Jabril zal Syrië steunen in het geval van een buitenlandse invasie (4)
SvB stelt dat Palestijnse voorzitter van de PFLP, Ahmed Jabril meestrijdt met het Syrische leger tegen de 'naar vrijheid snakkende Syrische bevolking'waarbij SvB zijn verontwaardiging uit over een uitspraak dat Jabril volledig achter Hezbollah, Iran en Syrië staat. In juli heeft Jabril gezegd (4) dat hij in het geval van een buitenlandse invasie de as Hezbollah, Syrië en Iran zal steunen.

HEZBOLLAH, HAMAS EN IRAN
En zo wordt er snel gesprongen naar Hezbollah. Voor degenen die het misschien gemist hebben, geeft hij nog even een neutrale definitie van deze groep in Zuid-Libanon:
Hezbollah is een meedogenloze islamitische anti-Israëlische terreurorganisatie uit Libanon die verantwoordelijk is voor tientallen zelfmoordaanslagen.
En vervolgens somt SvB een reeks zelfmoordaanslagen op die gedaan zouden zijn door Hezbollah. Vanzelfsprekend rept hij met geen woord over de vele Palestijnse doden door de acties van het Israëlische leger. Hij verzuimt ook te vertellen dat Hezbollah veel steun geniet in Libanon. De voorman van Hezbollah, de heer Hassan Nasrallah, heeft meerdere keren gezegd dat hij pleit voor een vredige samenleving waarbij Israël de Libanese grenzen wel dient te respecteren.

Begrafenis van Hezbollah-lid Ali Hussein Nassif
in Libanon op 2 oktober 2012 (5)
Dan wijst SvB op de dood van Ali Nassif, een Hezbollah-commandant die zou zijn gestorven in het Syrische Homs begin oktober 2012 (5,6). Hassan Nasrallah heeft nooit ontkend dat hij de Syrische regering steunt in haar strijd tegen de gewapende bendes, maar hij heeft daarbij altijd gezegd dat het Syrische leger zelf in staat is om de rust te laten wederkeren en dat daarbij de militaire steun van Hezbollah niet nodig is (11).

Ook al valt het me niet makkelijk, moet ik toegeven dat SvB hier een punt heeft: als er werkelijk een lid van de Hezbollah zou zijn gestorven tijdens de strijd in Syrië, dan is er sprake van militaire betrokkenheid van de Hezbollah-beweging. Het is opmerkelijk dat deze begrafenis niet is terug te vinden op het Russisch RT en het Iraanse Press TV. Zelfs al zou dit inderdaad waar zijn, dan lijkt het eerder een uitzondering dan regel. Daarbij lijkt het me in het niet te vallen in vergelijking met de enorme stromen buitenlandse Jihad-strijders die vanuit allerlei hoeken (maar voornamelijk via Turkije) Syrië binnen komen.

SvB haalt ook de aanwezigheid aan van de Iraanse Revolutionaire garde (IRGC). Hij suggereert daarmee dat zij volop aan het meestrijden zouden zijn met het Syrische leger. De leider van de deze Garde, de heer Jafari (zie afbeelding) heeft gezegd dat Iran niet meestrijdt in Syrië, maar wel via enkele adviseurs adviezen geeft aan Syrië (7). Dat is toch heel wat anders dan de suggestie van SvB, dat ze actief zouden meevechten.

IRGC Commandeant Maj. Gen. Mohammad Ali “Aziz” Jafari  
Bij de afronding van dit stukje, geeft SvB ons ook nog een definitie van de Hamas-beweging, de beweging die de Palestijnse verkiezingen in 2006 met een absolute meerderheid won (8), en hoe verschrikkelijk zij toch wel niet zijn door vooral scholen en ziekenhuizen te bombarderen:
[IRGC]...radicaal-islamitische terreurorganisatie Hamas getraind en bewapend. Waardoor Hamas in 2011 bijvoorbeeld in staat was 680 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgerdoelen, zoals ziekenhuizen en scholen, af te vuren.
OORLOG RISKEREN MET TURKIJE, ISRAËL EN JORDANIË
In zijn eindbetoog weet SvB ook op knappe wijze een omdraaiing te presenteren. Hij stelt namelijk dat de 'foute' vrienden van Syrië (het valt me nog mee dat hij niet spreekt over Rusland, China, India, Libanon, Irak, Zuid-Amerika e.d. als zijnde de foute vrienden van Syrië) zelfs bereid zouden zijn een oorlog te riskeren met landen als Turkije, Israël en Jordanië.

Wie riskeert er nu een oorlog met wie, zou je je kunnen afvragen. Het Syrische leger lijkt me in haar recht staan om een grootscheepse, door het buitenland gesponsorde, gewapende opstand te kop in te drukken. Als echter landen als Turkije, Saudi-Arabië, Qatar samen met hun vrienden in Europa en de VS, zich dermate sterk inmengen in de binnenlandse strijd in Syrië, dan lijkt het me redelijker om de buitenlandse bemoeienis verantwoordelijk te stellen voor een eventuele oorlog buiten de Syrische landsgrenzen.

Die 'foute vrienden' van Syrië pleiten allemaal voor een overleg tussen de overheid en de opstandelingen, zodat het bloedvergieten kan stoppen. De 'vrienden' van Syrië, zullen volgens SvB vast die landen zijn die regelmatig bij elkaar komen om te bekokstoven hoe ze de regering van Syrië op de knieën kan krijgen, hoe ze een gewelddadige staatsgreep kunnen forceren, en vooral een dialoog kunnen voorkomen (9).CONCLUSIE VAN TOM STRUICK VAN BEMMELEN
Ik wil de lezer niet de uiteindelijke conclusie van SvB onthouden, waarbij hij nog even kort- en bondig zijn Likud-opvattingen met ons deelt:
"Gezien dit alles is het te hopen dat de vriendenkring van Assad geen lang leven meer beschoren is. En snel uit elkaar valt. Zodat Syrië niet langer gebukt gaat onder het bewind van de meedogenloze dictator Assad, Libanon wordt verlost van Hezbollah, de Iraniërs niet meer hoeven te lijden onder het bewind van de islamitische ayatollahs, Turkije en Jordanië een gewelddadige oorlog bespaard blijft, en de Israëlische bevolking niet langer hoeft te vrezen voor geweld van door Syrië en Iran gefinancierde Palestijnse terreurorganisaties."
Zoals ik al in de introductie zei, heeft natuurlijk iedereen het recht op zijn eigen mening, maar wordt het wel zorgwekkend als dit soort extremistisch gedachtegoed van de heer Struick van Bemmelen erg nauw aansluit bij het officiële buitenlandse beleid van de Nederlandse regering, die nog altijd denkt in termen van 'dictator Assad', terreurorganisaties als Hezbollah en Hamas, waarbij de stap klein is om ook grote landen als Rusland en China in datzelfde kamp te plaatsen.

(er is op nujij.nl ook verwezen naar dit artikel)

VOETNOTEN
(1) Syrië heeft altijd foute vrienden gehad
(2) http://likud.nl/2012/10/de-vrienden-van-assad/
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/03/hoe-krijgen-we-ons-gewapend-verzet-aan.html
(4) http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9103084956
(5) http://www.nowlebanon.com/NewsArchiveDetails.aspx?ID=442558
(6) http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=525454
(7) http://www.islamicinvitationturkey.com/2012/09/16/iran-rejects-reports-on-military-presence-in-syria/
(8) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/768699/2006/01/26/Hamas-wint-verkiezingen-met-absolute-meerderheid.dhtml
(9) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/verklaring-van-de-vrienden-van-de.html
(10) http://breakingnews.sy/en/article/9332.html (via worldmathaba)
(11) Vandaag kwam er een interessant interview tussen Morris Herman en een jongevrouw van Hezbollah op zijn youtube-kanaal. Door dat gesprek eens te bekijken kan het beeld van de verschrikkelijke terreurorganisatie wat getemperd worden. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=khs1tzpppDg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten