maandag 1 oktober 2012

Syrië vraagt VS, Saudi-Arabië, Turkije, Frankrijk en Qatar te stoppen met het Steunen van Terrorisme in hun land

Op 1 oktober heeft de minister van buitenlandse zaken van de Syrische Arabische Republiek, de heer Walid al-Moualem, een speech van bijna een half uur gehouden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In deze toespraak heeft hij fel uitgehaald naar de landen die al langere tijd de gewapende bendes steunen die veel Syrisch bloed hebben laten vloeien. Hij noemt hij hierbij ook zonder enige schroom de hoofdverantwoordelijkheden voor het laten voorduren van het geweld in Syrië, namelijk: de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, Turkije, Qatar, Libië en Frankrijk.

Hieronder is de toespraak in zijn geheel met Engelse vertaling te zien. De oorspronkelijke video is verschenen op de site van de Verenigde Naties (1). 


Wat me verder opviel was de Nederlandse berichtgeving over deze toespraak (2). Hierin leek aanvankelijk in de eerste versie die verscheen, voor het eerst sinds mensenheugenis geen woordje propagandistische verdraaiing in voor te komen. Bij een latere versie was dit effect alweer verdwenen omdat de marionet van de VS, de heer Ban-Ki Moon, die toch weer zo nodig moest zeggen dat de Syrische overheid 'mededogen' moest hebben met haar eigen volk, samen met verhalen over verbrandde lijken en dode kinderen.

Enkele dagen ervoor had een van de grootste vijanden van Syrië, Qatar, nog opgeroepen om buiten de VN om samen met allerlei Arabische landen Syrië 'binnen te vallen' , zoals je kunt zien in de onderstaande video:


Deze al-Thani was al een drijvende kracht achter de vernietiging van Libië samen met de NAVO-landen, en wordt samen met de Saudi's gezien als de grootste geldschieters voor de gewapende bendes in Syrië. Met zijn Al-Jazeera kanaal is hij een meester van de mediamanipulatie (3).

VOETNOTEN
(2) Hieronder de tekst zoals die in de avond van 1 oktober 2012 verscheen op nos.nl ( http://nos.nl/artikel/424697-syrie-stop-met-steun-terroristen.html):
"Syrië: stop met steun terroristen

Syrië beschuldigt leden van de VN-Veiligheidsraad van het ondersteunen van terrorisme in het land.  De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem zei in de Veiligheidsraad dat onder meer de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Frankrijk en Qatar moeten stoppen met het geven van geld en wapens aan de oppositie. Vrede vereist niet alleen actie van Syrië, zei de minister. Hij noemde de oproepen aan president Assad om af te treden een schaamteloze inmenging in Syrische aangelegenheden. Verder riep hij op te komen tot een politieke oplossing. Volgens Muallem moet Syrië de kans krijgen om zelf een plan te ontwikkelen dat moet leiden tot meer democratie.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de Syrische autoriteiten opgeroepen om mededogen te tonen met hun eigen volk. Na gesprekken met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde hij nogmaals de voortdurende moordpartijen, luchtaanvallen en schendingen van de mensenrechten. Voor de bijeenkomst begon, kwamen berichten naar buiten over verder bloedvergieten in Syrië. In het noordwesten zouden zeker 18 militairen zijn gedood door opstandelingen. Ook zouden daar tientallen mensen zijn omgekomen bij luchtaanvallen van het Syrische leger. Op internet zijn video's verschenen die zouden zijn gemaakt in het gebied. Er zijn zwaarverbrande lichamen te zien, ook van kinderen. "


(3) http://www.presstv.ir/detail/2012/10/01/264405/qatari-owner-dictates-aljazeera-policy/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten