donderdag 11 oktober 2012

Turken dwingen Bemanning Airbus van Syrian Airlines een Valse Getuigenis af te Leggen

Je kunt niet zeggen dat de verhoudingen tussen Turkije en Syrië er beter op worden in oktober 2012. Van Turkije is al langere tijd bekend dat ze van harte de gewapende bendes in Syrië ondersteunen en daarbij hun grondgebied openstellen als doorgeefluik, maar ook als trainingskamp en oplapplek voor gewonde bendeleden die terugkeren uit de strijd in Syrië.


Daarnaast speelt Turkije een voorname rol in de 'diplomatieke oorlog' tegen de regering van Syrië, samen met hun bondgenoten in het Westen en de golf-monarchieën. Zij roepen al tijden dat zij vinden dat president Assad moet opstappen, waarbij zelfs de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Bob Carr, gisteren stelde dat het doden van hooggeplaatste leden van de regering ook wel te billijken valt (1).

In een dergelijk klimaat is de Turkse actie om met een aantal F16's een Airbus 320 te dwingen in Turkije te landen niet echt bevorderlijk voor de vriendschappelijke band. Daarbij komt dat er aan boord van dat vliegtuig van Syrian Airlines ook naar verluid 17 Russische burgers zaten (2). Daarmee maak je je in Rusland ook niet populair, zeker niet als de gezagsvoerder ook stelt dat de F16's zó dichtbij het vliegtuig kwamen dat er gevaar ontstond voor een mogelijk ongeluk. Ook Russische diplomaten en medici mochten niet het vliegtuig in.

Jasem Kaser, technicus aan boord van het Syrische passagiersvliegtuig,
mishandeld door Turken omdat hij weigerde een valse verklaring af te geven (3)
Bijzonder in het geheel is dat het Turkse 'beveiligingsdiensten' passagiers en de bemanning onder druk zette om verklaringen te tekenen dat het Syrische vliegtuig een noodlanding moest maken in Turkije, en dat ze niet waren gedwongen te landen door de F16's (3). Daarnaast heeft het vliegtuig ook zo'n 9 uur op het Turkse vliegveld gestaan voordat het uiteindelijk weer mocht vertrekken. Al die tijd werd er geen voedsel of drank gebracht; de aanwezigheid van kinderen aan boord was daarbij ook geen factor.

Jasem Kaser, hoofd-technicus van het Syrische vliegtuig zei dat de bemanning met handboeien en onder dreiging van een wapen afgevoerd zijn, terwijl het laadruim werd geïnspecteerd op een vermeende illegale lading. Hij heeft ook de nodige agressie moeten doorstaan, zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is.

De Syrische en Russische autoriteiten hebben verder ook ontkend dat er ook maar iets van wapens of militair materiaal aan boord zouden zijn. De Turkse premier Erdogan gooit kolen op het Turks-Syrische vuur door te stellen dat er wél een militaire lading aan boord zou zijn geweest, zoals natuurlijk meteen wordt verspreid door onze teletekst:Turkije heeft gezegd dat ze zo maar nog andere passagiersvliegtuigen kunnen dwingen te landen in Turkije als er vermoedens zijn van transport van militaire middelen. Per vandaag is Turkije overigens gestopt met het vliegen op Syrische steden (5). Verder werd bekend dat Syrië al een week geen electriciteit meer wil afnemen van Turkije (6). Er zullen klachten ingediend worden tegen Turkije over de mishandeling van het bemanningspersoneel en het ontvreemden van een deel van de lading.

Een piloot zei nog dat ze niet eens een verzoek hadden gehad om te landen, maar meteen geconfronteerd werden met de F16's. Op verzoek hadden ze ook wel geland, voegde hij nog toe.


Het Syrische vliegtuig kwam om 5.15 aan in Damascus (7).

Op donderdagavond 11 oktober 2012 deed het ministerie van Informatie van Syrië de oproep aan Erdohan om dan maar eens publiekelijk te tonen wat ze hadden geconfisceerd (8). Syrië herhaalde dat er geen militair materiaal aan boord was en eist ook van Turkije dat de spullen worden teruggegeven (9). Rusland zei verder dat als ze militair materiaal naar Syrië zouden willen brengen dat ze dat dan niet via burgervliegtuigen zouden doen, maar via militaire vliegtuigen, wat ook helemaal binnen de legale wetgeving zou passen.

Putin heeft overigens nog gezegd dat ze geen wapens leveren aan Syrië zolang deze gebruikt kan worden in de strijd tegen de bendes in het land zelf.

Update 12 oktober 2012:
De Russische Minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov zei dat er zeker geen wapens aan boord van de airbus waren. Er waren wel radar-onderdelen aan boord. Hierover zei Lavrov dat het gaat om een legale lading van een legale zender naar een legale ontvanger. We hebben geen geheimen, benadrukte hij. Hij eiste verder dat de geconfisceerde lading weer zou worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Ook herhaalde hij dat Rusland nog in afwachting is op een antwoord op de vraag waarom Russische diplomaten niet aan boord van het vliegtuig mochten om contact te leggen met de Russische burgers (10).

Update 18 oktober 2012:
Inmiddels zou Turkije hebben toegegeven dat er geen munitie of wapens aan boord waren. Ook was er in het geheel geen illegale lading aan boord. Vandaag sprak ik in een Turks Cafetaria met een Turkse medewerker - die overigens ook sprak over Erdogan als een marionet van de VS - maar hij had vooral onthouden dat er wel wapens vanuit Rusland via dat passagiersvliegtuig naar Damascus zouden zijn gevlogen.

Update 24 oktober 2012:
De Russische Minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, heeft gezegd dat de Turkse overheid openlijk moet toegeven dat er geen wapens aan boord van het Syrische vliegtuig waren (11).

Update 30 oktober 2012:
Volgens de Russische krant 'Kommersant' zou er overlegd worden tussen Rusland en Turkije over het teruggeven van de in beslag genomen lading door Turkije. Er wordt gebruik gemaakt van termen als 'piraterij' (12).

BRONNEN
(1) http://wsws.org/articles/2012/oct2012/carr-o11.shtml
(2) http://www.presstv.ir/detail/2012/10/11/266132/no-suspicious-item-on-syria-plane-eng/
(3) http://rt.com/news/plane-passenger-reaction-140/
(4) http://rt.com/news/erdogan-turkey-plane-munition-russia-200/
(5) http://rt.com/news/turkey-violated-civil-aviation-convention-138/
(6) http://www.presstv.ir/detail/2012/10/11/266083/syria-halts-power-purchase-from-turkey/
(7) http://208.43.232.81/eng/21/2012/10/11/446488.htm of indien niet bereikbaar: http://syria-sana-backup.blogspot.nl/2012/10/syrian-passenger-plane-forced-to-land.html
(8) http://breakingnews.sy/en/breakingnews/3290.html
(9) http://breakingnews.sy/en/article/8849.html
(10) http://rt.com/news/syria-plane-turkey-lavrov-291/
(11) http://208.43.232.81/eng/22/2012/10/23/448802.htm
(12) http://208.43.232.81/eng/22/2012/10/30/449830.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten