dinsdag 16 oktober 2012

Iran en Turkije openen gezamenlijke Communicatielijn over Syrië tijdens ECO-bijeenkomst in Baku

Op dinsdag 16 oktober 2012 is er een zogenaamde ECO-bijeenkomst georganiseerd in de Azerbeijaanse hoofdstad Baku. Als wij als Nederlanders het woord 'ECO' zien, denken we vooral aan ecologisch, maar daar heeft deze bijeenkomst helemaal niets mee te maken. ECO staat in dit geval namelijk voor Economic Cooperation Organization. Een samenwerkingsverband tussen 10 landen in Euroazië (1).

Onverwachts is er in Baku een 40-minuten durend gesprek
geweest tussen premier Erdogan van Turkije
en president Ahmadinejad van Iran (4)
Tijdens deze bijeenkomst zijn er ook allerlei 1-op-1 gesprekken gevoerd tussen verschillende leiders. Zo kunnen we op (6) een foto bewonderen van een gesprek tussen Achmadinejad en de Pakistaanse president Zardari. Ook premier Erdogan en president Ahmadinejad hebben een 40-minuten durend gesprek gehouden, waarover geen officiële bekendmakingen zijn gedaan.

Het is opmerkelijk dat Turkije en Iran met elkaar spreken omdat Turkije zich via Erdogan duidelijk erg negatief heeft uitgelaten over Rusland, China én Iran, als zijnde landen die Assad steunen in zijn strijd tegen het Syrische volk. Zie daarover bijvoorbeeld (7) en de onderstaande reuters-reportage:




In de Engelstalige Turkse krant 'Today's Zaman' (8) wordt ondanks het door RT (9) gesuggereerde ontbreken van officiële verklaringen toch gesproken over een persverklaring door premier Erdogan over het gesprek dat hij had met de Iraanse president. In deze persverklaring die hij deed toen hij weer in Turkije was aangekomen zei Erdogan dat hij met de Iraanse president het volgende had afgesproken met betrekking tot Syrië.

Turkije en Iran zullen een kanaal openen tussen de ministeries van buitenlandse zaken waarin ze samen kunnen praten over de ontwikkelingen in en de verschillen in visie over Syrië. Ook heeft Turkije voorgesteld om daar een ander land aan toe te voegen, waarbij hij landen als Egypte of Rusland voorstelde als mogelijkheden.

Ook sprak hij over de mogelijkheid om een trilaterale samenwerking te vormen met Turkije, Egypte en Saudi-Arabië.

Als we nagaan dat Turkije de communicatielijnen met Syrië heeft afgesloten (5), mogen we blij zijn met het ontstaan van een communicatiekanaal tussen Turkije en Iran, omdat er zo in ieder geval nog indirect gesproken kan worden over Syrië. Op die manier kan het perspectief van de Syrische regering via Iran toch ook bij Turkije aankomen. Ook kan Iran een wat temperend effect hebben op het anti-Syrië-temperament van premier Erdogan.

Buiten dit Turks artikel heb ik nog geen bevestiging kunnen vinden in Syrische, Iraanse of Russische bronnen over deze nieuwe samenwerking tussen Iran en Turkije. Zie verder ook nog een ouder artikel van begin augustus waarin Iran, Turkije waarschuwde om Syrië niet binnen te vallen vanwege een Iraans-Syrisch verdrag waarin zou staan dat de landen elkaar te hulp zullen komen bij de aanval door een buitenlandse macht (10).

Update 21 oktober 2012: Een interessant Turks artikel over de rol van Turkije in het Syrische conflict in Almanar-nieuws (11).


IRAANS-TURKSE NOTEN
(1) Deze tien landen zijn: Turkije, Iran, Pakistan, Afghanistan, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan en Uzbekistan. Er zijn wel meer samenwerkingsverbanden in deze regio. In maart kwamen bijvoorbeeld de vier presidenten van Iran, Afghanistan, Tajikistan en Pakistan bij elkaar (2).

Daarnaast zijn Tajikistan, Kazakhstan, Kyrgystan en Uzbekistan ook lid van de Shanghai Cooperation Council (SCC), waarbij landen als Iran, Afghanistan en Pakistan waarnemend lid zijn. Turkije is een zogenaamde dialoog-partner bij deze SCC (3).

(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/03/samenwerking-tussen-pakistan-iran.html
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/06/afghanistan-waarnemend-lid-van-shanghai.html
(4) Herkomst van deze foto is:  http://todayszaman.com/news-295463-turkish-pm-irans-ahmadinejad-hold-surpise-syria-talks-in-baku.html waarbij het opmerkelijk is dat in het onderschrift staat dat deze foto van New York, 2011 zou stammen. Als je echter kijkt naar de achtergrond zie je daar een schilderij hangen dat ook te zien is op een foto van een andere bijeenkomst op die dag in Baku, namelijk op:  http://www.presstv.ir/detail/2012/10/16/267053/democracy-wont-come-out-of-nato-guns/. De Stoelen lijken ook echt dezelfde. Daarnaast is er ook de onderstaande video van deze bijeenkomst waarin Ahmadinejad ook de handen schudt met de minister van buitenlandse zaken van Turkije, Davutoglu. De man die we nog kennen van zijn weigering om Syrië nog langer als een serieuze gesprekspartner te zien (5).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten