zaterdag 15 september 2012

Invasie van Baarden in Turkse plaats Antakya

Al langere tijd is bekend dat de plaats Antakya in Turkije een transportplek is van jihadisten die vanuit allerlei landen via deze plaats gaan vechten in Syrië voor o.a. de Salafistische zaak (1). Via een interessant bericht dat verscheen op een Duitstalig Syrisch forum (2) kwamen wat anecdotes over hoe de bebaarde mannen in deze Turkse plaats voor wat onprettige situaties zorgen.Zo wordt er geschreven over 'baardmannen' die weigeren geld te betalen voor een busrit onder het motto dat de buschauffeur de rekening kan doorsturen naar Erdogan die hen heeft laten komen. Ook zou dit argument worden gebruikt om rekeningen in restaurants niet te betalen. De Turkse gemeenschap zou daarbij overigens een krachtige methode hebben ontwikkeld als reactie op dit gedrag.

De chauffeur in het bovenstaande voorbeeld zou naar een plek gereden zijn waar de 'baardmannen' werden opgewacht en daar flink in elkaar gerost werden. De rekening voor de behandeling in het ziekenhuis kon ook naar Erdogan gestuurd werden, zou daarop zijn gezegd. Een dergelijke afros-partij zou ook hebben plaatsgevonden bij het restaurant.

De baardmannen zouden verder ook voor een wat onaangename sfeer zorgen in parken in de stad omdat ze zich bemoeien met mensen die er rondlopen of joggen.

Tja, denk ik dan, je kunt ook niet zomaar massa's terroristen uit de halve wereld uitnodigen om je buurland te ontwrichten en er dan zelf geen schade van ondervinden. Wellicht is dit ook de achtergrond van de demonstratie in Antakya (Antioch in Hatay provincie) die op 1 september 2012 werd gehouden? (3)Op Farsnews (4) werd ook een artikel geplaatst waarin beschreven werd hoe een Turkse luchtvaartmaatschappij vanuit Noord-Waziristan in Pakistan een vliegtuig vol Al-Qaida strijders het land liet binnenvliegen op 10 september 2012.

Door al deze 'baardmannen' wordt het beeld van de moslim er niet beter op. Laten we niet vergeten dat het hier vooral om extremistische groeperingen gaat en dat de meerderheid van de moslims er niet dergelijke extreme agressieve vormen van gedrag op na houdt. Saman Mohammadi schreef daarover een pakkend artikel (5).

Met dank aan worldmathaba voor het brengen van dit bericht.

Update 17 september 2012: Antioch (de Turkse naam voor Antakya) kwam opnieuw in het Syrische nieuws voor, en dit keer in relatie tot een bijeenkomst van leden van de Orthodoxe kerk in die plaats. Zij spraken zich ook uit voor het beëindigen van het geweld en riepen op tot een dialoog. (6). Ook op zondag 16 september zijn er weer demonstraties geweest in Antioch (7). Nog even en ik schrijf zoveel over Antakya dat ik er nog eens naar toe zou willen op een of andere vakantie...

Update 19 september 2012: Een nieuwe poll heeft uitgewezen dat nog slechts 18% van de Turken het Syrië-beleid van de regering Erdogan steunt. Zou het niet verstandig zijn voor Erdogan om te zeggen dat ze zich hebben vergist en dat het tijd wordt om excuses aan te bieden aan Bashar al-Assad en hem vervolgens te helpen de terroristen gezamelijk aan te pakken? (8).

Update 25 september 2012: In de onderstaande video worden - helaas in het Turks waar ik niets van begrijp - allerlei burgers van Antakya gevraagd naar hun houding ten opzichte van Syrië. Als iemand die wel Turks spreekt een samenvatting zou willen geven, voeg dan een commentaar toe aan dit bericht.Update 29 september 2012: Ga naar (9) voor een andere impressie vanuit de stad Hatay in de gelijknamige Turkse provincie om een beeld te krijgen van hoe de FSA-leden worden beleefd door de burgers aldaar.

Update 16 maart 2013 via een interview met Morris:


VOETNOOT
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/08/libiers-en-tunisiers-spreken-over-hun.html
(2) http://www.sarsura-syrien.com/syrien-demonstration-am-antikriegstag-2012/#comment-36445
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/massale-pro-assad-demonstratie-in-het.html
(4) http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9106240242
(5) http://worldmathaba.net/items/1639-the-western-roots-of-islamic-fanaticism-and-the-betrayal-of-sunni-muslim-youth
(6) http://208.43.232.81/eng/22/2012/09/16/441860.htm
(7) http://208.43.232.81/eng/22/2012/09/17/441945.htm
(8) http://www.voanews.com/content/turkish_polls_show_waning_support_for_ankaras_policy/1510503.html
(9) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/09/fsa-terroristen-zeer-ongewenst-in.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten