zondag 9 september 2012

Waarom steunt het Westen eigenlijk de bendes van het Vrije Syrische Leger (FSA)?

Vandaag ontving ik een mail van Wim waar ik via dit berichtje even bij wil stilstaan. Het bevat elementen die in allerlei artikelen naar voren worden gebracht, maar soms kan het toch handig zijn even een overzichtje te bieden voor nieuwkomers.

Beste,
Ik lees met veel interesse jullie posts, maar het wordt mij niet helemaal duidelijk waarom het westen zo graag de FSA steunt...Wat zien jullie als mogelijke reden hiervoor?Het westen snapt toch ook wel dat dat vol met buitenlandse strijders zit?Dus waarom zouden ze dat doen?Om ze op die manier in een strijd te lokken en ze zo te leren kennen? Om Saoedi Arabië een favor te doen?Of......?
-have a nice day-
WimBeste Wim, 

Fijn om te horen dat je met interesse de posts leest op dit Syrisch-Iraans Nieuwsblog. Je vraagt je af waarom het Westen zo graag de FSA steunt. Als je inderdaad wat verder kijkt dan de eerste laag propaganda moet je haast wel tot deze vraag komen, want een redelijke verklaring is niet makkelijk te vinden. 

Waarom zouden de NAVO-landen samen met de Golfstaten immers zich zo fanatiek storten in het proberen te creëren van een staatsgreep in een soeverein land? Waar denken ze het recht vandaan te halen om een land te verhinderen op te treden tegen bendes die politiebureaus, controleposten en allerlei overheidsgebouwen aanvallen? Bendes die zelfs menen hele steden te mogen binnenvallen om die te gaan bezetten en daarbij de hele stad in de vernieling helpen?

Ik denk dat er in Europa veel trouwe volgers zijn die vooral getraind zijn om de wil van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te volgen. Ik denk ook niet dat het westen Saudi-Arabië een favor doet. Ik denk eerder dat Saudi-Arabië achter het karretje van de VS wordt gespannen, waarbij hun verlangen naar een groot Sallafistisch Midden-Oosten goed wordt gebruikt.

Het is bijna onmogelijk om niet in geo-politieke termen te gaan denken om tot een verklaring te komen voor het enorme fanatisme van het westen om die bendes in Syrië te steunen. Daarbij is de rol van Iran in mijn ogen ook van wezenlijk belang. Saudi-Arabië heeft een bloedhekel aan de Sjiitische Perzen van Iran. De VS samen met hun Israëlische tweelingbroer, hebben ook een enorme hekel aan Iran vanwege de krachtige anti-Israël en pro-Palestijnen retoriek (1).

Ook Syrië is altijd een erg consistent pleitbezorger geweest voor de Palestijnse zaak en is zeker geen vriend van Israël. In Damascus is er bijvoorbeeld een grote Palestijnse vluchtelingenwijk. De Palestijnen die daar wonen (al-Yarmoek) staan ook achter de Syrische regering ondanks pogingen van Rebellen om hen te stimuleren zich bij de bendes aan te sluiten (2).Dan is er ook nog de rol van de sjiitische Hezbollah in Libanon, die ook warme banden heeft met Syrië en Iran. Toen Hezbollah er in 2006 in slaagde om Israël te verslaan was dat een shock voor Israël. Hezbollah was te machtig geworden.

Kortom, genoeg redenen om de anti-Israëlische as te vernietigen en wat kun je beter doen dan eerst chaos te scheppen in Syrië waardoor de verbinding tussen Iran en Hezbollah wordt doorbroken? De VS gebruiken het oude Afghanistan-model waarmee ze destijds de Sovjet-Unie uit Afghanistan hebben gejaagd: namelijk het inzetten van extremistische moslims die als vecht-machines bereid zijn tot het uiterste te gaan omdat ze makkelijk geloven dat ze het doen voor Allah en een prachtige plek in de hemel met de bekende maagden.

Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van het machtige media-apparaat dat het westen samen met de Golfstaten in bezit heeft, waardoor een groot deel van de wereldbevolking gehersenspoeld kan worden met het idee dat de regering van Syrië bloeddorstige monsters zijn die hun eigen bevolking bruut afslacht. En die bevolking bestaat dan uit lieve ongewapende demonstranten die democratische verandering willen.

Inmiddels wordt wel duidelijk dat dit vrij idiote beeld niet kan worden gehandhaafd. Zeker nu er vele beelden komen van keeldoorsnijdende 'Al-Akhbar' schreeuwende mafkezen die voor niets anders strijden dan de dood van Assad en het stichten van een streng-religieuze staat waarbij er weinig ruimte is voor Christenen, gematigde Moslims of Alawieten.Nu het Syrische leger grote vorderingen maakt in het aanpakken van deze bendes en daarbij ook de nodige steun krijgt van de plaatselijke bevolking die er helemaal klaar mee is, heeft het westen een serieus probleem. Zeker ook omdat een groot deel van de wereldbevolking helemaal niets ziet in een militaire interventie, maar vooral pleit voor een dialoog tussen de strijdende partijen (3).

Maar het Westen en hun dictatoriale maten uit de Golfstaten willen geen vredig overleg. Zij willen de lijn Iran-Hezbollah breken en daarin past Assad niet. Die moet gewoon weg en daar valt niet over te praten. De vraag is hoever het Westen wil gaan om haar totaal onwettige wensen door te zetten.

Daarnaast speelt er ook nog mogelijk een andere factor mee. Syrië lijkt niet mee te doen met algemene kapitalistische systeem, waardoor grote internationale banken en bedrijven nauwelijks grip zouden hebben op het land. Dat was ook met Libië geval waarbij als één van de eerste daden van het westen tijdens de revolutie het oprichten van een westerse bank was in Benghazi.

Op 20 september draagt Nederland haar steentje bij aan de steun aan de gewapende bendes door in Den Haag een bijeenkomst te organiseren van wat zij 'de vrienden van Syrië'-noemen. Dit een collectief van landen die bij elkaar komen om samen te bekokstoven hoe ze de regering van Assad via geweld op de knieën kunnen krijgen. Het spreken over het organiseren van een dialoog tussen de partijen is daarbij als vloeken in de kerk (4,5,6).

VOETNOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten