zondag 18 november 2012

Zou Gaza invloed hebben op onderhandelingen over Syrië door Egypte, Turkije en Iran?

Op zondag 18 november 2012 vertelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, aan  de zijlijn van een bijeenkomst van verschillende oppositiegroepen en de Syrische overheid in Teheran dat er een nieuw gesprek zal komen over Syrië tussen Iran, Turkije en Egypte tijdens de bijeenkomst van de D8-landen in Pakistan (1).

Iran probeert al sinds het begin van het conflict de strijdende partijen aan de tafel te krijgen, om zo te werken aan een einde van het bloedvergieten in het land. Zoals bekend heeft het Westen niet gekozen voor de dialoog, maar voor de agressieve, gewapende confrontatie met de regering van Syrië (2).

Recep Tayyib Erdogan en Mohamed Morsi in Cairo n.a.v. Gaza-crisis (AFP, 3)
Inmiddels zijn er overigens al twee bijeenkomsten geweest waarin Turkije en Egypte samen met Iran spraken over de toekomst van Syrië. Nu Egypte en Turkije elkaar snel hebben gevonden in de wens om de Israëlische agressie naar Gaza te beteugelen, zou dat wellicht invloed kunnen hebben op de situatie in Syrië?

Ze maken zich hierbij immers allebei sterk voor een staakt-het-vuren, een einde aan het geweld. Zou het niet mooi zijn als ze deze houding ook doorzetten met betrekking tot Syrië, en daarbij ook het standpunt gaan innemen dat vredesonderhandelingen de oplossing zijn voor het geweld in Syrië? Daarbij komt ook dat de Syrische overheid een grote kracht is geweest in het verdedigen van de Palestijnse zaak. In die zin staan Egypte, Turkije, Iran en de Syrische overheid ook aan dezelfde kant tegenover Israël.

Laten we hopen dat Turkije en Egypte zich na hun vredesactiviteiten rondom de Gaza-crisis, ook meer gaan inzetten voor vrede in Syrië, en niet gaan pleiten voor het leveren van meer wapens aan de oppositie en voor de steun aan Khatib's Doha Coalitie. Komende maandag, 19 november, staat er in Brussel het eenzijdig opheffen van het wapenembargo voor Syrië op het programma.NOTEN
(1) http://www.presstv.ir/detail/2012/11/18/273018/pakistan-to-host-trilateral-syria-talks/
(2) Zie bijvoorbeeld de foto's onderaan: http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/putin-waarschuwt-westen-tegen-haastige.html
(3) Foto afkomstig van http://rt.com/news/israel-gaza-war-truce-967/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten