dinsdag 13 november 2012

Golfstaten erkennen maar al te graag de nieuwe Syrische Oppositie Coalitie van Khatib

De 'Golf Cooperation Council' was er natuurlijk weer eens als de kippen bij om de vers in Doha, Qatar, gesmeden Syrisch oppositiecoalitie te omarmen en ze meteen ook maar te erkennen als vertegenwoordigers van het Syrische volk. De zes monarchieën doen daarover waarschijnlijk niet zo moeilijk omdat ze zelf geen enkele vorm van democratie hebben in hun eigen land, en daarom ook een volledig-niet-democratische oppositieraad van bannelingen makkelijk kan accepteren (1).


In een recent interview met RT (2), gaf president Assad nog aan dat een Arabisch land als Oman wel beschouwd kon worden als een vriendschappelijke staat ten opzichte van Syrië. Ook Oman is waarschijnlijk door de knieën gegaan vanwege de druk door de machtigste landen in deze Golf Coöperatie Raad, namelijk Saudi-Arabië en Qatar, die beide grote geldschieters zijn voor het bloedvergieten in Syrië.

De Arabische Liga ging (nog) niet zo ver om deze raad ook meteen al te erkennen. Zo zijn Libanon, Irak en Algerije (4) niet zo enthousiast om de huidige Syrische regering als illegitiem te beoordelen. Het wachten is verder op de Westerse vijanden van de Syrische Overheid. Hoe lang zal het duren voordat zij deze club van Doha gaat erkennen? Waarschijnlijk zal dat niet al te lang duren. Deze nieuwe coalitieraad is ook bijzonder omdat het meteen ook een militaire raad erbij heeft gekregen. Zo betekent steun aan deze nieuwe oppositieraad meteen ook steun aan de militaire poot van de Oppositie Commissie (3).

In de bovenstaande video wordt ook gesteld dat de minister van buitenlandse zaken van Qatar heeft gezegd dat de erkenning van deze nieuwe oppositieraad het mogelijk maakt om ook officieel wapens te leveren aan de Syrische oppositie. Niet dat Qatar ooit moeilijk heeft gedaan over het leveren van geld en wapens aan oppositiegroepen. Al vele maanden - en waarschijnlijk al vanaf het prille begin - hebben ze ervoor gezorgd dat oppositietroepen aan wapens geen gebrek hadden.

De heer Lew Rockwell, van het Ludwig von Mises Instituut,  geeft in de video (vanaf 3'00") ook in krachtige bewoordingen aan hoe absurd het is dat een stel dictatoriale sheiks en emirs bepalen wie de vertegenwoordigers zijn van het Syrische volk, zonder dat het Syrische volk daar ook maar iets over te zeggen heeft.

Update 13 november 2012: Inmiddels heeft Frankrijk natuurlijk weer als haantje de voorste, Doha's Oppositie Coalitie erkend als zijnde de officiële vertegenwoordigers van Syrië (4). Laten we hopen dat Nederland met de PvdA in de regering, en met Frans Timmermans aan het stuur niet zo simpel is om dit stelletje door de VS en Qatar uitgezochte lieden meteen maar te erkennen als officiële vertegenwoordiging (5). Hieronder nog een foto van de EU samen met de Arabische Liga, die toevalligerwijs vandaag in Cairo zijn samengekomen en van Mouaz Khatib de vraag voorgelegd hebben gekregen of ze niet wapens zouden willen gaan leveren 'om een eind te maken aan het bloedvergieten' (5,6).

'Bordes'-foto van Ministers van Buitenlandse Zaken
van EU met die van de Arabische Liga

Update 14 november 2012: Er blijken twee vice-presidenten te zijn gekozen onder Moaz Khatib, waaronder zelfs een seculiere vrouw: Suheir Atassi (zie afbeelding links, afkomstig van 7), samen met Riad Seif.
NOTEN
(1) http://nos.nl/artikel/439915-golfstaten-erkennen-oppositie-syrie.html
(2) https://worldmathaba.net/items/1973-new-exclusive-interview-with-president-bashar-assad-rt
(3) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/syrische-initiatief-commissie-en-de.html
(4) http://rt.com/news/france-syria-opposition-coalition-619/
(5) http://www.novinite.com/view_news.php?id=145088
(6) https://worldmathaba.net/items/1997-former-peace-activist-mouaz-khatib-head-of-the-syrian-opposition-coalition-asks-e-u-for-weapons
(7) http://www.cbc.ca/news/world/story/2012/11/11/syria-opposition-unity-deal.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten