donderdag 15 november 2012

Na Frankrijk en de Golfstaten erkent nu ook Turkije de Syrisch Nationale Coalitie van Doha

Op donderdag 15 november heeft Turkije haar positie tegenover de Syrische regering nog eens helder neergezet door de door de VS en Qatar samengestelde nieuwe Oppositiecoalitie van Doha te erkennen als de enige officiële vertegenwoordiging van het Syrische volk (1).

Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu
Na de 6 Golfstaten en Frankrijk wordt Turkije zo het achtste land dat de Syrische Nationale Coalitie volledige erkenning geeft. Nederland heeft via de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, te kennen gegeven dat ze het nog te vroeg vinden om deze coalitie te erkennen als enige communicatiekanaal. Timmermans zei in de tweede kamer dat hij zich afvraagt of alle groepen van Syrië er inderdaad wel allemaal in vertegenwoordigd zijn (2).

Frankrijk maakt zich ondertussen sterk om het wapenembargo op te heffen. Ook dat vindt Timmermans geen goed plan. Laten we hopen dat Timmermans zich niet zo makkelijk laat ompraten als zijn  half-Joodse voorganger Uri Rosenthal.

Ondertussen heeft Rusland buitenlandse ondersteuners van de oppositie gewaarschuwd om de opstandelingen in Syrië niet te bewapenen, omdat het geven van steun vanuit het buitenland aan oppositiegroepen die strijden tegen een legitieme overheid een grove schending is van de grondregels van het internationaal recht (1).

Zie verder voor meer over deze Doha Coalitie: (3-6)

NOTES
(1) http://www.presstv.ir/detail/2012/11/15/272480/turkey-recognizes-antiassad-coalition/
(2) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3348638/2012/11/15/Voorlopig-geen-erkenning-Syrische-coalitie.dhtml
(3) https://worldmathaba.net/items/1997-former-peace-activist-mouaz-khatib-head-of-the-syrian-opposition-coalition-asks-e-u-for-weapons
(4) https://worldmathaba.net/items/1992-syrian-opposition-unity-deal-siding-with-the-enemy
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/sander-van-hoorn-behandelt.html
(6) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/11/syrische-initiatief-commissie-en-de.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten