woensdag 14 november 2012

Vooringenomen Sander van Hoorn behandelt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Syrië, Faisal Maqdid, vrij Respectloos

De ene dag is NOS-correspondent Sander van Hoorn wat neutraler in zijn positie ten opzichte van Syrië, maar op andere dagen speelt hij op haast briljante wijze een soort karakituur van de westerse journalist: vooringenomen en met weinig respect voor de Syrische overheid. In de onderstaande reportage van 14 november 2012 gunt hij de kijker nauwelijks een kans om zijn mening te vormen.

Terwijl de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Faisal Miqdad, bereid was om te spreken met de Nederlandse journalist, werd hij meerdere malen achtereen binnen enkele zinnen op vrij lompe wijze onderbroken door Sander van Hoorn. Kijk maar eens naar het onderstaande fragment uit het NOS-journaal:


Sander van Hoorn bespot in deze ongekende haast satirische reportage ook alle Syriërs die weten dat hun leger strijdt tegen de gewapende bendes die verantwoordelijk zijn voor het bloedvergieten in het land. Hij zet ze neer als goedgelovige sukkels die nog niet de Europese visie aanhangen, namelijk dat het toch zeker vooral het Syrische leger is dat haar burgers aan het doden zou zijn.

Wellicht heeft van Hoorn het er moeilijk mee dat het wel eens waar zou kunnen zijn dat Europa, samen met de VS, Turkije en de nodige Golfstaten inderdaad momenteel hoofdverantwoordelijk is voor het maar doorgaan van het bloedvergieten in het land. Als deze landen hadden gepleit voor vredesonderhandelingen zoals was afgesproken in het akkoord van Genève, dan waren er niet iedere dag tientallen doden geweest.

Maar nee, Europa staat achter de recent opgerichte Syrische Nationale Coalitie die in haar statuten heeft opgenomen dat er géén overleg zal plaatsvinden met de Syrische overheid zolang de president er nog is. De voorman van deze nieuwe coalitie, de imam Ahmad Moaz Khatib, heeft in Cairo op 13 november aan de EU en de Arabische Liga nog gevraagd of zij toch alsjeblieft wapens konden leveren 'om een eind te maken aan het bloedvergieten' (1,2).

Het valt me nog van hem mee dat hij ook niet China en Rusland er nog even van beschuldigd dat zij het vredesproces blokkeren omdat zij pleiten voor onderhandelingen tussen de strijdende partijen, in plaats van verdere escalatie van het geweld door de steun van o.a. Nobelprijswinnaar Europa. De Russische premier Medvedev beschuldigde vandaag namelijk de Westerse landen eveneens van het steunen en bewapenen van de oppositie (3).

Misschien kan Sander van Hoorn ook eens aandacht besteden aan de manier waarop de gewapende bendes jacht maken op iedereen die hen niet steunt. Hieronder wat schokkende beelden om hiervoor een gevoel te krijgen. Verder raad ik de lezer ook het artikel 'Burgers die de Syrische Overheid Steunen zijn het Doelwit van de Gewapende Bendes' aan (4).

De NOS heeft zo inmiddels een rijke traditie wat betreft het totaal niet neutraal zijn in het conflict in Syrië. Ik schreef er nog over een maand geleden: Analyse van NOS-reportage over Aleppo op 14 oktober 2012 (5). En ook Harald Doornbos lust er wel pap van: van sterk gekleurde reportages, bedoel ik dan (6).


NOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten